Decembrsko brezdušje

Temačna stran novoletnih praznikov, o kateri se molči

Lara Jelen
3. 12. 2017, 17.00
Deli članek:

Stres je pogost spremljevalec na videz najsrečnejšega meseca v letu.

Profimedia
Naj vam prihajajoči prazniki ne narekujejo, kako se morate počutiti.

Praznični mesec, ki je pred vrati v veliki meri povezujemo s srečo, dobro voljo in druženjem. Ob tem premalokrat izpostavimo, da je ravno prisiljen občutek sreče lahko razlog za povečan stres. 

December marsikoga spravi v dobro voljo, vendar je lahko tudi obratno. Prisiljen občutek sreče nemalokrat povzroča povečan stres in osamljenost. Kako pogost je ta pojav, smo vprašali psihoterapevtko Katjo Z. Istenič.

osebni arhiv
Katja Z. Istenič, psihoterapevtka, svetuje, da v prazničnem času ne pozabimo nase.

Psihoterapevtka Katja Z. Istenič: Marsikdo decembra doživlja močno osamljenost, otožnost, depresijo in ima občutek nezadostnosti.

Sogovornica opaža, da je stresa v prazničnem času pogosto več. »Povzroča ga predvsem ideja, da je to čas nenehnega veselja, obdarovanja in druženja. Tisti, ki trenutno preživljajo težje obdobje, s tem čutijo še dodatni pritisk. Marsikdo tako decembra doživlja močno osamljenost, otožnost, depresijo in ima občutek nezadostnosti,« razkriva. Pove tudi, da je po drugi strani prepričanje, da se v času decembrskih prazničnih dni zgodi največ samomorov, zgolj mit, ki statistično gledano, ne drži. »Decembra ne pride do porasta samomorov, je pa to vseeno lahko čas, ki je za marsikoga zelo težek in veliko ljudi se ravno takrat obrne na psihoterapevta.«

Pomembno je, da poslušamo sebe in se obnašamo občutju primerno.

OBRANITE SE GA

Kaj lahko torej storite, če vas decembrsko vzdušje bolj kot karkoli drugega spravlja v slabo voljo? »Decembrskega stresa se najlažje ubranimo tako, da smo pozorni tudi nase. Pazimo, da se ne ujamemo v idejo, kako bi se 'morali' počutiti ali obnašati. Ne glede na to, kaj nam pravijo reklame, filmi ali drugi, si sami postavljamo pravila, kako bomo preživeli december. Pomembno je, da poslušamo sebe. Če nam ugaja druženje z bližnjimi, je to super. Če ugotavljamo, da si želimo biti sami ali da se z določenimi ljudmi ne želimo družiti, je tudi to lahko zelo dobra in zdrava odločitev za nas. Poleg tega je pomembno, da smo do sebe prijazni. Razmislimo, kaj so tista drobna dejanja, ki jih lahko izvajamo vsak dan. Mogoče si vzamemo nekaj časa zase in gremo na kratek sprehod, morda lahko letos tudi sebi kupimo darilo ali si privoščimo branje najljubše knjige ob čaju,« svetuje Katja Z. Istenič.

______________

Pretentajte stres: super 3

NE HITITE! Naj vas praznični vrvež ne zapelje do te mere, da bi pozabili na nujno potreben počitek. Poiščite pravo ravnovesje in z ničimer ne pretiravajte.

POZORNOST Ne bodite pozorni samo do drugih, ampak v prvi vrsti tudi do sebe. Ustavite se in se vprašajte, kaj si želite početi in česa ne. Ne zapravljajte časa za nekaj, kar mislite, da bi morali početi.

SPREHOD Če čutite, da ste pod stresom in imate vsega vrh glave, se odpravite na sprehod. Opazujte naravo, pozabite na svoje obveznosti in bodite prisotni v trenutku.