Multipla osebnost

Neverjetno: živi z več kot 20 osebnostmi v sebi

U.K.
19. 11. 2017, 11.06
Posodobljeno: 19. 11. 2017, 11.06
Deli članek:

Kim Noble ima redko dissociativno napako osebnosti, kar dejansko pomeni, da ima razcepljeno osebnost.

Youtube
Trenutno je dominantna osebnost Patricia.

In nesrečna Kim zamenja vsaj pet osebnosti na dan, kar ji povzroča hude težave. Dawn je ujeta v leto 1997 in išče svojo hčerko Sky, za katero verjame, da ji je bila vzeta. Bonny se bori za svoje otroke na sodišču, Ken je depresiven homoseksualen moški, Pratt je 12-letna deklica, ki verjame, da je bila zlorabljena, Judy je 15-letno anoreksično dekle, ki zelo dobro slika, Patricia je stara 50 let in je precej stroga ter na realnih tleh. To je samo nekaj osebnosti, ki jih v sebi skriva Kim, če seveda sploh lahko govorimo, da je Kim dejansko resnična osebnost, saj dejansko je samo ena od osebnosti znotraj skupka, ki se uradno imenuje Kim Noble.

Youtube
Vse njene osebnosti se ukvarjajo z umetnostjo.

Sprememba

Nobena od osebnosti ne ve kdaj bo rpišlo do spremembe in vsake toliko časa se pojavi popolnoma nova osebnost. »Te nove osebnosti navadno ne vedo kaj se je dogajalo ali kako so sploh prišli sem,« je povedala Kim. Zgodi se ji, da odide po hrano v trgovino, se spremeni in pride nazaj brez vsega. Zgodilo se ji je, da je odšla na sestanek, se spremenila in ni vedela kam sploh mora iti. »Jaz teh osebnosti ne poznam,« je za mailonline povedala Patricia (ena od osebnosti, ki je sedaj dominantna). Ne morem se vsesti z njimi in se pogovoriti. To je škoda, ker ne bi bila nikoli osamljena.« Povedala je tudi, da so jo moški pogosto obtoževali, da vara, a v bistvu ni varal ona, temveč ena od njenih osebnosti. »Enkrat sem odprla vrata in pred menoj je stal moški, ki je trdil, da sva skupaj že dve leti. Druga osebnost je nato priznala, da je bila z njim. Res je zakomplicirano.« Zato seje Patricia tudi odločila, da se ne bodo več ukvarjale z moškimi. Sicer ima hčerko Aimee, rodila pa jo je Dawn.

Umetnost

Vse njene osebnosti se ukvarjajo z umetnostjo in Patricia/Kim se je odločila, da bo njihova dela dala na dražbo in poskušala zbrati denar za psihiatrične raziskave. Za slikarjenje jo je navdušil njen psihiater, ki verjame, da se lahko njene različne osebnosti izražajo preko slik. »sedaj že vem katera osebnost je bila zunaj, ko vidim njihove slike. Razcepljeno osebnost so skoraj gotovo povzročile hujše travme, najverjetneje v otroštvu, ki so dobesedno razdrobile njen um. Tako se namreč um lahko sooči z nekaterimi grozotami. Patricia verjame, da nekatere osebnosti globoko v njej vedo kaj se je zgodilo, sama pa tega ne ve. Neverjetno se sliši tudi dejstvo, da so to, da ima razcepljeno osebnost, dejansko sprejele samo štiri osebe, med njimi Kim in Patricia.

Youtube
Preskoki se zgodijo vsaj petkrat na dan.

Zloraba

V njenem otroštvu se je moralo zgoditi nekaj grozljivega, da je njen um začel delovati na takšen način. Psihiatri so mnenja, da je razcepljenost najverjetneje povzročila spolna zloraba. Njena starša sta nenehno delala in na deklico so pazili prijatelji in znanci. Psihiatrično pomoč je prvič obiskala, ko je bila stara 14 let, takrat predvsem zaradi izgube spomina. Ko je ena osebnost v kontroli, se ostale ne spominjajo kaj se je dogajalo.

Pogovori

Osebnosti se med seboj pogovarjajo preko sporočilc, ki jih puščajo na posebni omarici. Seveda je vse skupaj izjemno nenavadno predvsem za njeno hčerko, ki je danes stara 20 let. Seveda so hčerko sprva želeli Kim vzeti, a je uspela dokazati, da hčerke ne ogroža nobena osebnost. Judy je hčerko, ko je bila stara 15 let, sicer želela prepričati, da naj si da uhan v popek in tetovažo na rame, a je hčerka ni ubogala. Poskušala jo je tudi odvleči v nočni klub. Patricia je bila takrat precej jezna na Judy. Aimee (hčerka) je sprejela svojo mater takšno kot je. Pozna vse njene osebnosti in pravi, da je življenje zaradi tega samo bolj zabavno.