15.000 podpisov

Šokantno opozorilo: čas se izteka

U.K.
17. 11. 2017, 15.38
Posodobljeno: 17. 11. 2017, 15.38
Deli članek:

Vodilni znanstveniki na svetu so izdali še eno opozorilo in res bi bil že zadnji čas, da se jih začne poslušati.

Arhiv
Čeprav večina znanstvenikov meni, da je še čas, da popravimo škodo, ki smo jo povzročili okolju, večina tudi verjame, da tega časa ni veliko.

Leta 1992 je preko 1.500 znanstvenikov podpisalo pismo, ki je bilo opozorilo človeštvu. V njem so napovedali, da bo kmalu prišlo do klimatskih sprememb, izumiranja živalskih vrst in globalnih sprememb, ki so lahko za človeštvo zelo nevarne. Četrt stoletja kasneje lahko vidimo, da so bila takratna opozorila pravzaprav prerokbe, ki so se danes povsem uresničile. A človeštvo ni naredilo praktično ničesar, da bi popravilo razmere, ki smo jih povzročili sami. In zaradi tega nam grozi izumrtje.

Nova napoved

Znanstveniki so namreč pred nekaj dnevi ponovno podpisali tako imenovano Opozorilo človeštvu in mnogi se celo bojijo, da je za nas pravzaprav že prepozno. A tokrat jih je podpis oddalo kar 15.000. Res je, da smo uspeli "popraviti" ozonsko luknjo, ki je grozila, da uniči človeštvo, a nismo naredili nič glede vseh ostalih ekoloških problemov. Izumiranje živalskih in rastlinskih vrst se pospešuje, vse manj je pitne vode, število prebivalstva pa samo narašča. Dejstvo je, da je v zadnjih 540 milijonih let prišlo do petih množičnih izumiranj, trenutno pa se dogaja šesto. In človeštvu (seveda tudi drugim vrstam) so šteta leta, morda celo meseci, poudarjajo znanstveniki.

V pismu so zapisali, da bi morali drastično zmanjšati konsumacijo mesa, imeti manj otrok in preiti na obnovljive vire energije. V nasprotnem primeru se nam obeta huda ekološka katastrofa, ki lahko povzroči izumrtje človeka.

Statistika

Dostopnost pitne vode na prebivalca je padla za 26 odstotkov, precej je padel tudi odstotek ulovljenih rib. Izgubljeni so milijoni hektarov gozdov, do leta 2030 pa naj bi izgubili še okoli 170 milijonov hektarov, kar je ekvivalentno površini Portugalske, Francije, Nemčije in Španije skupaj. In če uporabimo modre besede že pokojnega Georgea Carlina: »Ljudje ne uničujemo Zemlje. Da, povzročamo izumrtja, ampak to se je tako ali tako dogajalo tudi pred prihodom ljudi. Zemlja je čisto v redu. Mi pa smo ga naj….i.«