ČAS ZA PRIPRAVE

Pripravite telo in opremo na snežne radosti

Z.F.
19. 11. 2017, 15.00
Deli članek:

Raje smučate ali deskate? Se veselite drsanja in dolgih zimskih sprehodov po beli snežni odeji? Ne glede na to, za katero dejavnost se boste odločili, vselej boste potrebovali moč, vzdržljivost in ravnotežje.

Dreamstime
Ste pripravljeni na snežne radosti?

Pred dnevi je naše vrhove in tudi doline ponekod že obiskal sneg, zato je prav, da začnemo razmišljati tudi o veselju na snegu in športih, ki jih v zimskem času vsekakor ni malo. Če ste jesen preživeli bolj v zavetju štirih sten, se bo za obisk belih strmin treba nekoliko pripraviti. Pridobiti moč in vzdržljivost, predvsem pa okrepiti občutek za ravnotežje.

Zakaj krepitev?

Treba je povečati moč in fleksibilnost telesa, saj se s tem preprečijo poškodbe, do katerih lahko pride med zimskimi športi. Okrepljene mišice pomagajo pri slabši tehniki.

POSKRBITE ZA RAVNOTEŽJE

Po 25. letu starosti začne telo izgubljati občutek za ravnotežje, brez česar pri smučanju, deskanju, drsanju ter tudi pri hoji po snegu in ledu ne gre. Pri smučanju je potrebno ravnotežje predvsem pri ostrih zavojih in visokih hitrostih, ki jih dosežemo pri spustih z visokih strmin. Deskanje je pravzaprav večni lov, preizkušnja in trening ravnotežja, med drugim pa odlična vadba, pri kateri je v proces vožnje vključeno celotno telo. Podobno je pri drsanju, pri katerem prvi nenadzorovani prestopi z drsalkami potrebujejo dobro koordinacijo celotnega telesa, dobro fizično moč in tudi vzdržljivost. Naj vam nekaj krepčilnih vaj ne vzame želje in užitka na svežem zimskem zraku ter adrenalina, ki preplavi telo pri dobri smuki. Za začetek si omislite preprosto vajo brez vsakršnih pripomočkov, stanje na eni nogi. Medtem ko kuhate, si umivate zobe, gledate televizijo … Sliši se preprosto, a če dolgo niste krepili ravnotežja, vaja ne bo tako lahka, kaj šele drsanje po ledu.

PREVERITE SMUČARSKO OPREMO

Poskrbite za dobro zimsko opremo, stare smuči po potrebi zamenjajte z novimi oziroma jih pred prvim spustom primerno servisirajte. Ne pozabite preveriti vezi tudi na smučarski deski in tega, v kakšnem stanju so stare drsalke. Ste preverili smučarski kombinezon? Če ste vse obkljukali, je čas za priprave, če pa niste, je čas, da obiščete trgovino. Medtem krepite vzdržljivost. Vsaj trikrat na teden se odpravite na sprehod, tecite ali skačite s kolebnico, da se po prvem celodnevnem smučanju ne boste zrušili od izčrpanosti. Pripravite svoje telo in opremo!