Enkelad

Rus proti Nasi: kdo bo prvi?

J.P.
14. 11. 2017, 13.25
Posodobljeno: 14. 11. 2017, 13.28
Deli članek:

Ruski tehnološki mogotec, ki se je zagledal v vesolje, pravi, da namerava prehiteti Naso.

Profimedia
Jurij Milner

Vprašanje, ali smo sami v vesolju, krati spanec ruskega milijarderja Jurija Milnerja. Leta 2015 je osnoval fundacijo Breakthrough Initiative – ta motri črnino okrog nas in razvija nove načine potovanja po vesolju – in vanjo vložil skoraj 160 milijonov evrov.

Tri lokacije

Znanstveniki, ki jih je zbral okrog sebe, menijo, da je življenje najbolj smotrno iskati na treh lokacijah v Osončju: pod površjem Marsa, na Jupitrovi luni Evropi in Saturnovem Enkeladu. Največ upanja polagajo v slednjega.

Temperature na površju Saturnove lune so 200 stopinj Celzija pod lediščem, a obstaja možnost, da pod njim brbota vroč ocean, iz katerega več kilometrov visoko bruha para. Kot je na nedavni konferenci v Seattlu pojasnil Milner, se trudijo zasnovati poceni, zasebno financirano odpravo na Enkelad, ki bi jo bilo mogoče izvesti relativno kmalu, da bi si pobližje ogledali te izbruhe. Kemični sestav bi namreč lahko razkril, če se pod površjem res skriva življenje, »a ne inteligentno, morda mikrobno, ali pa kaj bolj resnega«, je dejal Milner.

Rus je odločen, da pri tem prehiti Naso – za njeno odpravo je dejal, da bi lahko bila udejanjena šele čez 10 let.