Še slabše kaže

»Čas se izteka«: 15.000 znanstvenikov svari pred koncem sveta

J.P.
14. 11. 2017, 11.46
Posodobljeno: 14. 11. 2017, 11.51
Deli članek:

Več kot 15.000 znanstvenikov je podpisalo posodobljeno različico dokumenta iz leta 1992 in posvarilo, da za ohranitev dobrobiti našega planeta zmanjkuje časa.

Profimedia

Leta 1992 je neprofitna organizacija Union of Concerned Scientists človeštvu izdalo opomin, da se našemu planetu izteka čas. Med podpisniki so bili tudi nobelovci.

Pred 25 leti so v dokumentu navrgli, da je prihodnost, ki bi si jo želeli za človeško družbo, živalsko kraljestvo in rastlinstvo resno ogrožena. Ogroža jo človeško ravnanje, ki bi lahko Zemljo pretvorilo v planet, na katerem ni prostora za življenje, kot ga poznamo danes.

Sodeč po posodobljeni različici so se že tako slabi obeti še poslabšali.

Zemlja je naš edini dom

Osnutek je pripravil William J. Ripple, profesor ekologije na oregonski univerzi. Podpisalo ga je 15.364 znanstvenikov iz 184 držav. Iz njega bije, da zadosten napredek na področju okoljske problematike ni bil dosežen – da je človeštvu spodletelo. »Kmalu bo prepozno, da bi spremenili začrtano pot, časa pa zmanjkuje. Vsi moramo sprevideti – v vsakdanjem življenju in v vladnih inštitucijah –, da je Zemlja z vsem svojim življenjem naš edini dom,« so zapisali v opominu.

Več »mrtvih območij« v oceanih in uničenje 129 milijonov hektarov je bilanca zadnjih 25 let, so še poudarili. In da se je zadnjih deset najtoplejših zabeleženih let zvrstilo po letu 1998; število rib, dvoživk, plazilcev, ptic in sesalcev pa je od leta 1970 padlo za 58 odstotkov.

Je pa človeštvu v tem času uspelo zmanjšati količino emisij, ki uničujejo ozon. To je, kot so še zapisali, dokaz, da smo zmožni pozitivnih sprememb.