SUŽNJI DOBRIN

Tudi majhno stanovanje lahko naredite veliko

Zoran Franc
14. 11. 2017, 10.00
Deli članek:

Z leti v stanovanja prinašamo vedno več svari, prostore tako polnimo z večinoma nepotrebno šaro, ta pa zmanjšuje naš bivalni prostor in nam krade zrak.

Dreamstime
Preden se lotite pospravljanja, naredite dober načrt in v projekt vključite vso družino.

Ljudje smo milo rečeno »hrčki« in svoja domovanja zelo radi polnimi s stvarmi, ki nas na videz osrečujejo in izpopolnjujejo. Vendar, roko na srce, med kopico stvari, ki smo jih postavili na police in pospravili v predale, je skoraj polovica takšnih, ki jih ne potrebujemo več kot enkrat letno. Enako se dogaja s pohištvom: nekoč gromozanska kuhinja postane premajhna, nikamor ni mogoče več odložiti stvari. Prostori so zapolnjeni, če ne celo prenatrpani. Znate »očistiti« ali, bolje rečeno, odstraniti kramo ter vnesti nekaj svežine in reda v vaš dom?

Predvsem za manjša stanovanja je smiselno razmisliti o predmetih (stoli, mize, klopi …), ki imajo večnamensko funkcijo. Izberite mize in stole, ki jih lahko zložite in pospravite.

NEPOTREBNO ROMA V KOŠ

Prvo pravilo pri spreminjanju in urejanju doma naj bo, da se znebite stvari, ki jih ne potrebujete oziroma se nanje spomnite zelo redko (stara računalniška konzola ...). Enako storite s stvarmi, ki imajo negativen vpliv na vas, ker vas spominjajo na okolje, v katerem niste preveč uživali, ali pa vam vzbujajo negativne občutke (skupinske fotografije, osebni predmeti – očala, verižice, zapestnice ...). Ne pozabite na oblačila. V tem obdobju, ko je poletno sezono zamenjala zimska, si vzemite nekaj časa in iz omare vrzite vse, česar več ne nosite. Zdaj je čas, za začnete optično povečevati prostor.

Dreamstime
Temne stene prepleskajte na svetlo in prostor povečajte.

POHIŠTVO STRAN O STEN

Občutek večjih prostorov boste dobili, če boste pohištvo za nekaj centimetrov odmaknili od stene. Tako boste ustvarili globino, prostor pa se bo optično precej povečal.

OGLEDALA

Nikar se jih ne bojte, saj boste z njimi elegantno, hitro in uspešno povečali prostor. Postavite jih tja, kjer se prostori zdijo skrčeni, majhni in utesnjujoči. Ogledalo obesite na temno steno, saj boste z odbojem svetlobe poskrbeli, da bo prostor videti svetlejši, bolj čist in osvežen.