Apokaliptična napoved

Zemlja se bo spremenila v ognjeno kroglo, trdi Stephen Hawking

J.P.
8. 11. 2017, 10.30
Posodobljeno: 8. 11. 2017, 10.35
Deli članek:

Velja za enega od vodilnih teoretičnih fizikov. Za naš planet ima apokaliptično napoved.

Profimedia
Hawkingova vizija Zemlje leta 2600

Ugledni 75-letnik se je preko video povezave oglasil zbranim na vrhu Tencent WE Summit v Pekingu. Srečanje je namenjeno napovedovanju prihodnosti in izzivov, s katerimi se sooča človeški razvoj, teh tem pa se lotevajo najbolj prodorni umi tega planeta. Med njimi tudi Stephen Hawking.

Profimedia
Edina prihodnost nas čaka v globinah vesolja, je prepričan Stephen Hawking.

Ljudje bodo morali pogumno iti, kamor ni šel še nihče, je razglasil, sicer človeštvo ne bo preživelo. Po njegovih napovedih bo Zemlja do leta 2600 prenatrpana, povečana poraba energije pa bo planet spremenila v ognjeno kroglo.

Do najbližje zvezde

Vendar pa Hawking ni opustil upanja. Cilj njegovega 85 milijonov evrov vrednega projekta Breakthrough Starshot, ki uživa finančno podporo ruskega internetnega milijarderja Yurija Milnerja in izvršilnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga, je doseči najbližjo zvezdo zunaj Osončja v upanju, da morda okoli nje kroži planet, na katerem bi bilo mogoče pognati korenine. Majhna plovila bi proti 4,3 svetlobna leta oddaljenemu zvezdnemu sistemu Alfa Kentavri poganjali žarki svetlobe. »Tak sistem bi lahko Mars dosegel v manj kot eni uri, Pluton v nekaj dneh, vesoljsko sondo Voyager v manj kot tednu dni in Alfo Kentavri v nekaj več kot 20 letih,« je pojasnil Hawking. »Če bo šlo vse po sreči, bomo v drugi polovici stoletja imeli prvo fotografijo planeta, na katerem bi lahko uspevalo življenje,« pa je dejal Pete Worden, direktor omenjenega projekta.