Dobrodelni gasilci

FOTO: Vročih dvanajst bo pomagalo sončkom

Janja Ambrožič
7. 11. 2017, 21.00
Posodobljeno: 7. 11. 2017, 21.02
Deli članek:

Poseben koledar, ki se ga bodo verjetno še posebej razveselile predstavnice nežnejšega spola.

Sončkom bi gasilci radi opremo predali okoli božiča, ko jim bodo v gasilski enoti tudi pripravili dan odprtih vrat.

Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so v svojem prostem času izdelali koledar, ki je v prodaji od sredine oktobra, izkupiček pa bodo v celoti namenili nakupu prilagojene potapljaške opreme za invalidne otroke iz Društva Sonček Posavje.

NAKUP POTAPLJAŠKE OPREME

»Ideja, da bi naredili nekaj takega, je pri nas tlela kakšni dve leti. Zdaj je padla odločitev, da to res naredimo in nekomu pomagamo. Obrnili smo se na center za socialno delo in Društvo Sonček. Sprva smo razmišljali o tem, da bi komu pomagali z nakupom invalidskega vozička. Na koncu pa smo se odločili, da bomo z nakupom skupne potapljaške opreme razveselili še več ljudi, saj je v tem društvu okoli sto invalidnih otrok,« namen akcije pojasnjuje vodja operative v PGE Krško Aleš Stopar.

Koledarje je mogoče naročiti po e-pošti pge.krsko@siol.net (napišite priimek, ime in naslov), cena koledarja je 10 evrov.

DELO BREZ RETUŠIRANJA

Od junija do oktobra, ko je šlo zares, so potekale priprave: treba je bilo najti modele, fotografa, maskerko, tiskarno, primeren prostor za fotografiranje, pridobiti soglasja … Na koncu se je vse dobro izšlo in v sodelovanju s fotografom Mitjo Mladkovičem so v zapuščenem objektu Vipap Videm Krško nastale fotografije, ki na poseben način predstavljajo delo poklicnih gasilcev. V scenarij so vključili različne situacije, od prve pomoči do dela z gasilnim aparatom, motorno žago, pa tudi reševanje živali, posredovanje v vodi … Vsega pač ne moremo razkriti, lahko pa povemo, da uporabnike koledarja vsak mesec čaka novo presenečenje.

DOBILI DUCAT POGUMNIH

»Najtežje je bilo dobiti fante, ki bi se hoteli izpostaviti in fotografirati. Na koncu smo jih od 53 poklicih gasilcev le dobili 12. Naj poudarim, da fotografije niso retuširane, na njih smo točno taki kot v resnici. Nam je šlo za to, da predstavimo svoje delo, opremo. Nikakor nismo hoteli nagajati prostovoljnim gasilcem, ki konec leta prodajajo svoje koledarje, saj je koncept našega povsem drugačen. Ne nazadnje izkupička dejansko ne bomo porabili za svoje potrebe, ampak za sončke,« dodaja Stopar.