Niso ukrepali

FOTO: Je to dokaz, da je Hitler pobegnil v Kolumbijo?

R.T.
1. 11. 2017, 16.04
Posodobljeno: 1. 11. 2017, 16.06
Deli članek:

Ameriška Centralna obveščevalna agencija trditev ni jemala resno.

CIA
Philip Citroen in kolumbijski 'Adolf Hitler'

Pisalo se je leto 1954, ko je Philip Citroen, nekdanji pripadnik zloglasnih enot SS, pristopil do agentov ameriške Centralne obveščevalne agencije; spoznal da je moškega, je dejal, ki je trdil, da je Adolf Hitler. In ki je živel v kolumbijskem mestu Tunja, severno od Bogote.

Dokumenti so nalepko »strogo zaupno« izgubili v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, zdaj pa jih je na plan privlekel kolumbijski novinar Jose Cardenas.

Nemci so ga oboževali

Citroen je trdil, da je omenjeno mesto obiskal, ko je bil na plačilni listi železniškega podjetja in da so mu tam predstavili moškega, ki je trdil, da je Hitler in ki mu je bil na moč podoben. V mestu ni primanjkovalo Nemcev, ki so se tja zatekli po koncu vojne. Tamkajšnjega Hitlerja naj bi oboževali in ga pozdravljali, kot v najboljših časih tretjega rajha. Citroen je agentom, da bi podkrepil svojo zgodbo, predočil fotografijo sebe z domnevnim Hitlerjem (moški je sicer bil znan kot Adolf Schuttlemayer). Agentov vseeno ni prepričal.

Iz Kolumbije v Argentino

Leto dni pozneje je z agencijo isto informacijo delil še nekdo drug, danes znan le pod šifro Cimelody-3. Citroen, ki je takrat živel v Venezueli, naj bi zgodbo povedal njegovemu prijatelju. S Schuttlemayerjem naj bi se srečeval enkrat na mesec. Tudi on je imel fotografije. Po njegovih besedah naj bi Schuttlemayer januarja 1955 zapustil Kolumbijo in se preselil v Argentino. Kam natančno, ni povedal.

Agentje so takrat zgodbo le strnili v poročilo in ga poslali svojim nadrejenim, a je njihova ocena, da bi bilo potrebnega veliko truda, da bi dokazali karkoli oprijemljivega, zadevo zatrla v kali.