Razlogov je več

Mislite, da spite dovolj, a ste še vedno utrujeni?

P.R.
30. 10. 2017, 07.00
Deli članek:

Strokovnjaki priporočajo osem ur spanja na noč. V tem času se namreč v telesu dogajajo pomembni procesi, s katerimi se spočijemo in regeneriramo. Zato je zelo pomembno, da se zbudimo naspani.

Dreamstime
Ste vedeli, da obstajajo težave zaradi tako imenovanih poškodb med spanjem?

Med spanjem se naše telo čisti toksinov, možgani sortirajo nepomembne in pomembne informacije, gradi se naš imunski sistem in še in še. Kakovost in količina spanca sta zato življenjskega pomena. Se vam zdi, da se, čeprav spite dovolj, zjutraj zbudite utrujeni? Preverite, zakaj.

Dreamstime
Med spanjem se naše telo čisti toksinov, možgani sortirajo informacije, gradi se naš imunski sistem ...

SPITE V NEPRAVEM POLOŽAJU

Če je vaša vzmetnica že stara, je vaš spalni položaj lahko še toliko bolj problematičen. Kar 57 odstotkov Američanov trpi za tako imenovanimi poškodbami med spanjem, ki so posledica tega, da vso noč spijo na boku. Če spite pretežno na boku, je to zelo stresno za vaše boke, saj so vso noč v nepravem položaju. Posledica tega je, da se zjutraj zbudite z bolečinami v hrbtu, najpogosteje v križu. Ker na položaj spanja težko vplivate, strokovnjaki svetujejo, da si, če spite na boku, pred spanjem med kolena položite blazino. Tako boste boke izravnali in izboljšali položaj spanja, zaradi česar vas ne bo več bolelo v križu. Počitek bo tako za vaše telo olajšanje, in ne več obremenitev.

Zbudimo se od 5- do 15-krat na uro. Običajno se to zgodi, ko se premaknemo v druge faze spanja (denimo iz sanj v globok spanec), prebujenja pa so tako kratka, da se jih sploh ne spomnimo. 

IMATE SLAB VZGLAVNIK

Morda se vaša polna in puhasta blazina zdi strašno udobna in prijetna, a za vašo hrbtenico ni najbolj primerna. Če spite na visokih in debelih blazinah, je to nekako tako, kot da bi osem ur hodili po svetu s sklonjeno glavo. Verjetno se strinjamo, da občutek po tem ne bi bil najbolj prijeten, in tako je tudi, kadar spite na neprimernih vzglavnikih. Zato raje uporabljajte ortopedske vzglavnike, ki vratu zagotavljajo zadostno podporo in niso pretrdi.

MED SPANJEM STISKATE ZOBE

Če se zbudite z glavobolom, je to po vsej verjetnosti zato, ker med spanjem stiskate čeljust in zobe. Pri odpravljanju tega simptoma naj bi bili učinkoviti nežna masaža čeljusti in topli obkladki, ki naj bi tik pred spanjem, in takoj ko se zbudite, zmehčali vašo čeljust in tako preprečili nadaljnje stiskanje med spanjem. Pomaga tudi ščitnik za zobe, ki je namenjen zaščiti zob pred stiskanjem.