Toplotna črpalka

Je varčna in dolgoročna naložba ali mit?

Zoran Franc
29. 10. 2017, 15.18
Posodobljeno: 29. 10. 2017, 15.20
Deli članek:

Kurilna sezona se je začela in računi za ogrevanje bodo iz meseca v mesec višji. Če še razmišljate o menjavi peči, je sicer že malce pozno, a nikakor prepozno. Trenutni trend so toplotne črpalke, vendar tudi pri tem previdno.

Dreamstime
Največ 25 odstotkov električne energije bo porabila toplotna črpalka, preostalih 75 odstotkov je bo pridobila iz okolja.

RELNO ŠTEVILO

Pri izbiri je grelno število (CPO) izjemnega pomena. Je kratica za koeficient učinkovitosti topotne črpalke, ki pove razmerje med pridobljeno energijo in energijo, potrebno za delovanje.

SERVIS

Če je bila montaža primerno in profesionalno izvedena, boste potrebovali servis enkrat letno pred ogrevalno sezono.

MONTAŽA

Pri montaži nikar ne varčujte, izberite kvalitetno izvedbo, s kvalitetnimi komponentami za izvedbo. Ne nasedajte nižjim cenam in prosite za večkratno preverjanje.

Ko se odločate za menjavo peči, se posvetujte z več strokovnjaki, povprašajte po mnenju uporabnike, večkrat premislite. Gre za dolgoročno naložbo, ki vas bo stala precej denarja. Ne pozabite tudi na nepovratna sredstva, ki jih ponuja država. Preverite vse možnosti.  

KAJ SPLOH JE TOPLOTNA ČRPALKA?

Najpreprosteje povedano: toplotna črpalka je povečana klima ali hladilnik. Njena osnovna dejavnost je vzdrževati temperaturo. Toplotna črpalka greje vodo za ogrevanje prostorov in sanitarno vodo, enako kot to počnejo druge peči, vendar na drugačen in energetsko najbolj učinkovit način ogrevanja in hlajenja hkrati. Toplotno energijo sprejema iz okolice in jo oddaja v ogrevanih prostorih, pri tem pa izkorišča naravni toplotni zbiralnik okolja. Medtem ko se toplota spontano prenaša s toplejšega telesa na hladnejšega, toplotna črpalka za ta proces porablja električno energijo, vendar ne več kot 25 odstotkov. Preostalih 75 odstotkov je črpa iz okolja, tudi pozimi.

PRIMERNA MOČ

Pri tem odločitev prepustite strokovnjakom. Moč se izračuna na podlagi podatkov o stavbi, pri čemer je pomembna gradbena struktura zunanjega ovoja stavbe, toplotna prehodnost zidov, oken, tal, strehe … Pri vsem tem se upošteva tudi vrsta podnebja. Izračuni strokovnjakov so vsekakor pomembni, saj lahko v nasprotnem primeru pride do večjih stroškov porabe energije ali do nedoseganja toplotnega udobja, česar pa si najverjetneje ne želite.

KAKO JE POLETI?

Primerjava toplotne črpalke s klimatsko napravo na začetku je bila načrtna. Toplotna črpalka nas pozimi greje, poleti hladi. Gre za reverzibilne toplotne črpalke z vgrajenim sistemom, ki vlogo uparjalnika in kondenzatorja lahko zamenja, s tem pa zamenja tudi način delovanja. Torej gretje zamenja s hlajenjem.

IZBIRA PROIZVAJALCA

Ponudba toplotnih črpalk na trgu je pri nas precej velika, pri čemer vsak proizvajalec ponuja najboljšo kakovost. Za mnenje povprašajte strokovnjake in uporabnike, vsekakor pa bodite pozorni na kvaliteto materialov, tehnološki napredek, varnost in prilagodljivost.