Zanimivosti

Slika Kolinde Grabar Kitarović je še vedno njegova najljubša

S.A.
29. 10. 2017, 14.36
Posodobljeno: 29. 10. 2017, 14.36
Deli članek:

Dvainosemdesetletni Vlado Paurić, slikar iz hrvaškega mesta Lipik, je po spominu naslikal portret hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Olje na platno je ustvarjal približno mesec dni.

Slika Kolinde Grabar Kitarović je še vedno njegova najljubša

Kolinda je, kot je dejal Paurić, pametna, tolerantna in zelo lepa ženska. S toplejšimi barvami je poskušal približati njen karakter. Paurić se sicer s slikarstvom ukvarja že 50 let. Za njim so številne razstave na Hrvaškem in tudi drugod po Evropi. Rojen je bil leta 1936 v Filipovcu, v slikarstvo pa se je zaljubil v Virovitici, kjer je nekaj časa živel in delal. »Rad imam ljudi, ki imajo radi mojo umetnost. Lahko rečem, da je avtohtona podravska umetnost najlepša na svetu. Januarja in februarja sem imel razstavo svojih slik v nemškem Neustadtu. Bilo je veliko ljudi, prodal pa sem vsega skupaj pet slik. A kaj hočeš …« je povedal Paurić.

Danes ima, kot so poročali hrvaški mediji, v svoji zbirki skupno 70 slik. Slika hrvaške predsednice Grabar Kitarovićeve, ki jo je poimenoval Ruža hrvatska (hrvaška roža), pa je še vedno njegova najljubša.