Samhain

V sredo bo novo leto: Psi bodo ponoči zamolklo zavijali

snč
30. 10. 2017, 07.00
Deli članek:

Samhain, eden največjih keltskih in poganskih praznikov, se začne ob sončnem zatonu 31. oktobra, praznuje pa se še ves 1. november.

Dreamstime
Praznovanje keltskega novega leta postaja priljubljeno v vse več evropskih deželah.

In zakaj se samhainu, keltskemu novemu letu, posvečamo že danes? Zato, ker je v navadi, da se že zadnji trije dnevi oktobra izkoristijo za preporod in obnovitev, za podoživljanje preteklih mesecev in regresijo v pretekla življenja.

Barvi samhaina sta črna in oranžna, simboli, povezani z njim, pa svetilka iz buče, maska, kotel, metla in bakla. Vsi ti predmeti nastopajo pri obredih praznovanja in čaščenja.

Boginja žaluje

Sodobna keltska identiteta je zgrajena na romantičnem oživljanju keltskih tradicij v Veliki Britaniji, na Irskem in v drugih evropskih regijah ter je v zadnjih letih vse bolj priljubljena. 

Samhain predstavlja začetek keltskega novega leta, ki šteje trinajst mesecev. To je čas, ko se kolo leta popolnoma obnovi in odvrti na isto točko, kjer se je začelo vrteti. Na to noč je po legendi stari bog umrl, se vrnil domov na Drugi svet ali Tir-Na-Nog in potrpežljivo čakal na ponovno rojstvo ob zimskem solsticiju. Boginja se je predala žalovanju in pustila svoje ljudstvo v začasni temi.

Kelti verjamejo, da se na ta dan najbolj stanjša tančica, ki ločuje svet živih od sveta mrtvih. Duhovi se prosto sprehajajo po obličju zemlje, obiskujoč svoje žive prijatelje in sorodnike, pridružujejo se vsesplošnemu praznovanju in razposajenemu rajanju. Ta noč je idealna za vzpostavitev stikov z drugimi svetovi in z duhovi.

Psi v tej noči z zamolklim zavijanjem spremljajo procesije mrtvih na poti v svet živih, saj so po keltskem verovanju svete živali, ki ohranjajo povezavo s svetom umrlih prednikov in s svojimi pretanjenimi čutili vselej zaznajo prisotnost duhov. Slednje potrjujejo tudi sodobne parapsihološke raziskave.

Simbol je bezek

Keltsko novo leto se konča z mesecem bezga, ki je trinajsti, najkrajši mesec keltskega koledarja. Pripadajo mu zgolj trije zadnji dnevi oktobra. V tem času je najprimernejše opravilo »izganjanje duhov« starega leta, da bi novo lahko zasijalo v vsej svoji svežini in ustvarjalnosti. Bezeg ponazarja večni krog življenja in smrti, rojstva in ponovnega rojstva.

Če ima bezgov grm poškodovano vejo, se le-ta brž zaceli, poleg tega se hitro ukorenini. Njegova trdoživost vam bo pomagala, da zacelite stare rane in z obnovljeno energijo vstopite v prvi mesec novega keltskega leta, v mesec breze.

Takoj po keltskem novem letu je čas za nov začetek ljubezenskih in poslovnih zvez, pa tudi za nove izkušnje na področju duhovnosti. Preizkusite svoj pogum in pripravljenost na spremembe. Opustite zastarele zamisli in se odrecite škodljivim vplivom. November prebuja kali novega upanja, primeren pa je tudi za vse vrste diet, postov in čiščenj negativnih čustev, zlasti strahu, jeze in razočaranj.