Medzvezdni obiskovalec

Odkrili prvega "tujca", ki se v nenavadni tirnici klati po našem Osončju

S.R.
26. 10. 2017, 19.20
Posodobljeno: 26. 10. 2017, 19.24
Deli članek:

Iz Središča za male planete so danes sporočili, da so odkrili komet z zelo nenavadno tirnico, zaradi česar domnevajo, da je v naše Osončje priletel iz nekih drugih vesoljskih planjav.

Profimedia
Slika je simbolična.

Ne samo, da komet C/2017 U1 (Pan-STARRS) ne prihaja iz Oortovega oblaka, astronomi domnevajo celo, da je svojo pot začel pri povsem drugi zvezdi. V Središču za male planete si želijo, da bi njihova opažanja potrdili tudi drugi astronomi po svetu.

Dve vrsti kometov

Komete glede na dolžino obhodne dobe delimo na dolgoperiodične in kratkoperiodočne, pri čemer prvi izhajajo iz Oortovega oblaka, drugi pa iz Kuiperjevega pasu, ki je precej bliže Zemlji. Astronomi opravijo več meritev položaja kometa na njegovi poti skozi Osončje, na podlagi tega pa izračunajo izsrednost oziroma ekscentričnost njegove tirnice. Če je izsrednost enaka nič, gre za krožno tirnico, če pa je ta enaka 1, je tirnica parabolična. Glede na prve meritve ima izsrednost kometa C/2017 U1 vrednost 1,2, kar pomeni, da je njegova tirnica hiperbolična. Astronomi na podlagi tega sklepajo, da izvira iz območja zunaj našega Osončja.

NASA / JPL / Horizons
Ima hiperbolično tirnico.

C/2017 U1 so prvič opazili 18. oktobra, ko je bil od Zemlje oddaljen približno 30 milijonov kilometrov, po našem kosu vesolja pa je potoval s hitrostjo 26 kilometrov na sekundo, kar je precej več od ubežne hitrosti v Osončju, torej hitrosti, ki jo telo potrebuje, da »pobegne« iz Sončevega sistema. Vedo tudi, da se je Soncu najbolj približal 9. septembra in da je že na poti nazaj v črnino. Ukrepati bo treba hitro, saj bo za naše teleskope kmalu postal neviden.