BUČE, BUČE, BUČE

Naj bodo za okras ali kot jesenska vaza

Zoran Franc
26. 10. 2017, 21.30
Deli članek:

Se tudi vi že nestrpno veselite najstrašnejše noči v letu? Poskrbite za dekoracijo, ki bo presenetila in ne bo podobna tisti od lani. Še vedno pa bodo kraljevale buče, prave, pa tudi takšne, ki jih naredite sami.

Dreamstime
Buča, ki je odlično odigrala vlogo vaze za jesensko cvetje.

Noč čarovnic je praznovanje, ki smo ga Evropejci v zadnjih letih prevzeli od Američanov. »Praznik« lahko povežemo s samhainom, tako razlagajo v knjigi The World Book Encyclopedia. Gre za starodavno pogansko praznovanje, ki so ga pred več kot 2000 leti praznovali Kelti. Ti naj bi verovali, da lahko mrtvi v tem obdobju hodijo med živimi.

Buče lahko tudi poljubno pobarvate z akrilnimi barvami in jih porišete z različnimi vzorci ali pa na njih s črno barvo narišete velike trikotne oči in nazobčana usta.

SREDNJI VEK

Nekoliko pozneje, v srednjeveški Veliki Britaniji, so reveži prosili za hrano od vrat do vrat in v zameno zanjo izrekali molitev za mrtve, s seboj pa nosili svetilke, ki so jih izdolbli iz repe, v kateri je gorela sveča. Ta naj bo ponazarjala dušo, ujeto v vicah. Pozneje so repo nadomestili z bučami, saj jih je bilo v izobilju, pa tudi preprosteje jih je bilo izdolbsti in izrezljati. To kulturo smo ohranili do danes.

BUČE KOT PRESTIŽ

Za pripravo malce drugačnih buč boste potrebovali buče različnih barv in velikosti, srebrne zakovice, trakove z nanizanimi kamenčki, lahko tudi posušeno cvetje, listje … Buče najprej očistite blata in trave ter obrišite do suhega. Pazite, da imate zrele plodove, vendar ne nagnitih ali poškodovanih, saj bodo v tem primeru odlično mesto za hranjenje mušic in ptičev. Na mesta, ki so vdrta, zapičite zakovice, vse do peclja. Namesto zakovic lahko uporabite tudi trakove z diamanti ali jih okrasite s čipko, ki jo zvežete pri peclju. Bele buče lahko okrasite s posušenim cvetjem, vejicami in jesenskim listjem, ki jih boste najlažje prilepili z lepilom za les ali vročim voskom.

Za daljšo obstojnost bučo in izbrano dekoracijo popršite z lakom za lase. Ta bo ohranil lesk in svežino vaše dekoracije.

VAZA ZA JESENSKO DEKORACIJO

Večje buče lahko uporabite tudi kot čudovito vazo na terasi ali balkonu. Okrasite jo z jesenskimi plodovi; storži, kostanji, ježicami, šipkom, raznimi vejicami, listi in drugim okrasjem, ki vam je všeč. Bučo izdolbite in vanjo vstavite vrtnarsko gobo, v katero boste vtikali izbrano okrasje.