Kolateralna škoda

Šok za Ilko Štuhec: Po hudi poškodbi še minus na računu

Simon Rosc
27. 10. 2017, 07.10
Deli članek:

Naša najuspešnejša alpska smučarja Ilka Štuhec si je prismučala hudo poškodbo, ki jo bo stala smučarske sezone in tudi nekaj denarja.

Mediaspeed
Ilka Štuhec

Ilka Štuhec je nizala uspeh za uspehom. Dvojni kristalni globus, naziv svetovne prvakinje in podprvakinje v skupnem ter veleslalomskem seštevku. Vse to so rezultati, ki ji jih zavida marsikatera smučarka in smučar. Z rezultati so prišle tudi finančne injekcije. Ne samo sponzorske, tudi tiste, ki smučarju pripadajo kot denarna nagrada za vrhunski dosežek. A smola je potrkala na Ilkina vrata in sledila je poškodba križnih vezi, ki bo slovensko smučarsko prvakinjo stala smučarske sezone. Jo bo stala tudi denarja?

385.683 evrov je Ilka Štuhec samo z denarnimi nagradami zaslužila lansko sezono. 

VSTOPILA V ELITO

Seveda o zneskih, kakršne je preračunavala preteklo sezono, tokrat ne bo govora, a kljub vsemu ji sponzorji ne bodo obrnili hrbta. Naštejmo nekaj največjih, ki jim je v čast, da Ilka na sebi nosi njihov logotip. Tik pred poškodbo se je Štuhčeva uvrstila v zasedbo, ki predstavlja vrh alpskih smučarjev. Gre za tiste, ki se po belih strminah spuščajo z vijoličasto čelado in napisom Milka. Na stran naše šampionke je stopil tudi Ford, Stöckli pa še naprej ostaja njen proizvajalec smuči; ne nazadnje je Ilka na njih tudi požela uspehe.

REKORDNO V SMUČARSKI ZVEZI

Odlično gre v tej sezoni tudi alpskemu delu smučarske zveze, ki dosega rekordne proračunske zneske. Na voljo imajo kar 2,1 milijona evrov, skupaj s kompenzacijami pa se v olimpijski sezoni 2017/18 lahko pohvalijo s proračunom, težkim kar 2,5 milijona evrov. In kaj poškodba Štuhčeve v tem primeru pomeni za sredstva s strani sponzorjev? Kot so zatrdili za javnost, čisto nič. Zavedajo se namreč, da morajo športnikom stati ob strani v dobrem in slabem, zato se tudi njihov odnos do Ilke ne bo spremenil, in tako ostajajo njeni pokrovitelji in pokrovitelji smučarske zveze. Nekateri med njimi so celo razkrili zneske sponzorskih sredstev. Telekom je kot zlati sponzor alpskih smučarskih reprezentanc za sezoni 2016/2017 in 2017/2018 skupaj namenil 180.000 evrov. Pošta Slovenije je smučarski zvezi letos namenila 30.000 evrov, Ilki Štuhec pa 10.000 evrov. NLB, ki je že 20 let nepretrgano sponzor smučarske reprezentance, je za obdobje dveh let zvezi namenila 220.000 evrov.

OSTALA BREZ NAGRAD

Kaj pa nagrade? Brez teh pa Štuhčeva zagotovo bo ostala, saj brez smučanja tudi ni uspehov. Za primerjavo, kakšen bo minus, poglejmo, koliko je Ilka z denarnimi nagradami za vrhunske dosežke zaslužila lani. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka je v sezoni 2016/2017 svetovnega pokala zaslužila 414.314 švicarskih frankov (385.683 evrov), kar jo je uvrstilo na tretje mesto v absolutni kategoriji, tako med ženskami kot moškimi.