Fermijev paradoks

Nezemljani so pod vodo, zato jih še niso "potrdili"

J.P.
26. 10. 2017, 11.11
Posodobljeno: 26. 10. 2017, 11.15
Deli članek:

Vprašanje ostaja ena največjih zagonetk vesolja.

Profimedia
Hiperion je glede velikosti primerljiv z bližnjimi nadjatami, vendar ima zelo drugačno strukturo (fotografija je arhivska).

Znanstveniki so prepričani, da nekje v globinah vesolja uspevajo civilizacije, ki niso od tega sveta. Zakaj jih torej še nismo odkrili?

Nekdanji Nasin znanstvenik je ponudil odgovor. Nezemljani se nam morda ne javljajo zato, ker verjetno živijo na dnu zamrznjenega oceana na vodnem planetu.

Vodni planeti

Profimedia
Alan Stern

Alan Stern, ki si danes denar služi v teksaškem Jugozahodnem raziskovalnem inštitutu, je prejšnji teden na srečanju 2017 Division for Planetary Sciences spregovoril o Fermijevem paradoksu, ki se nanaša na očitno nasprotje med visoko verjetnostjo obstoja zunajzemeljskih civilizacij in dejstvom, da nam nam njihovega obstoja še ni uspelo potrditi. »Ponujene so bile že številne razlage,« je dejal Stern. »Mi predlagamo novo: da je velika večina svetov z biologijo in civilizacijami vodnih planetov.«

Če res ždijo na dnu oceanov, je voda tista, ki jih ščiti pred eksplodirajočimi zvezdami, sevanjem in drugimi naravnimi katastrofami. Stern je prepričan tudi, da so takšni svetovi skoraj gotovo zelo mrzli, kar pomeni, da Nezemljani ždijo pod ledom. In da se zato ne odzivajo na naše klice.

Prikrajšani

Dr. Fergus Simpson z Univerze v Barceloni je pred časom z uporabo zapletene matematične formule predvidel, da površja večine planetov v 90 odstotkih tvori voda. Vendar pa ni prepričan, da bi tovrstne civilizacije lahko bile zelo napredne, saj da jim manjkajo določeni okoljski pogoji, ki omogočajo razvoj preko določene točke.