Pristalo prvo letalo

VIDEO in FOTO: Solze sreče ob odprtju »najbolj neuporabnega letališča na svetu«

S.R.
15. 10. 2017, 21.10
Posodobljeno: 15. 10. 2017, 21.33
Deli članek:

Ena od najbolj odročnih regij na svetu je v soboto končno vstopila v 21. stoletje.

Reuters
Veselje ob pristanku.

Britanski otok Sveta Helena, kjer je do nedavnega samevalo »najbolj neuporabno letališče na svetu,« je končno dočakalo prvi komercialni let. Na neprijaznih vulkanskih tleh sredi južnega Atlantika je pristalo letalo iz Johannesburga. Zanesenjaki na krovu letala so pristanek pospremili z glasnim ploskanjem in vriskanjem, poroča tiskovna agencija Reuters.

Na otoku, ki je leta 1658 postal britanska kolonija in kjer je na začetku 19. stoletja v izgnanstvu umrl Napoleon, sicer živi 4500 ljudi. Zamisel o letališču je dolgo tlela v dušah in srcih prebivalstva, pri čemer prvi načrti segajo v 30. leta prejšnjega stoletja, ko so med redkimi ravnimi površinami že izbrali mesto, kjer bodo gradili, vendar jim je to pozneje preprečil lokalni deževnik. Natančneje, v bližini izbranega mesta se je nahajalo gojišče ogrožene vrste ptičev»Saint Helena plover,« ki spada v poddružino deževnikov. A se niso vdali.

Reuters
Prvo potniško letalo so ob pristanku poškropili z vodo iz gasilskega vozila.

Pozneje so izbrali novo tarčo na vrhu dolinice, ki so jo zasuli z osmimi milijoni kubičnih metrov kamnin. Tudi tokrat ni šlo vse kot po maslu, ravno nasprotno, pri gradnji so naleteli na številne težave, stroški pa so na grozo britanske vlade presegli 320 milijonov evrov. Letališko stezo in terminal so dokončali leta 2016, vendar so morali uradno otvoritev prestaviti za leto dni, saj jim je med preizkusnimi leti nagajal nevarni bočni veter, zaradi česar naj pristajanje večjih letal ne bi bilo varno. Britanski mediji so prizadevanja za izgradnjo letališča označili za kolosalno potrato, samo letališče pa za »najbolj neuporabno letališče na svetu,« ki stane več kot 60.000 evrov na »svetnika,« kot imenujejo prebivalce otoka.

No, zdaj ga imajo.

Profimedia
Da bi ugotovili, čemu odlašajo z otvoritvijo, je decembra 2016 vetrovne razmere na letališču preverilo letalo tip RAF C130J Hercules.