Grožnja za prihodnje generacije

Odštevanje se je začelo, asteorid prihaja

T.L./STA
11. 10. 2017, 16.53
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 16.56
Deli članek:

Raziskovalci imajo priložnost, da preučujejo sicer zelo malo verjetnega scenarija, da bi ta asteroid leta 2079 zadel Zemljo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Minuli teden smo opozarjali, da se nam bo v četrtek približal asteorid 2012 TC4, velik kot hiša. Skala v velikosti stanovanjske hiše bo potovala na višini manj kot 44.000 kilometrov, raziskovalci pa bodo tako imeli redko priložnost za opazovanje njene velikosti in poti ter za preučevanje sicer zelo malo verjetnega scenarija, da bi ta asteroid leta 2079 zadel Zemljo.

Asteroid bo potoval le malo nad višino 36.000 kilometrov, na kateri Zemljo obkroža na stotine satelitov. A Mike Kelley iz Nase poudarja, da asteroid niti zanje ne predstavlja nevarnosti.

"TC4 opazujemo že dva meseca, tako da imamo natančno informacijo o njegovem položaju, kar omogoča tudi zelo natančen izračun njegovega gibanja," je povedal Kelley. Kot je dodal, asteroid ne bo prešel v zemljino orbito ali dosegel njenih satelitov.

Primerljiv z meteoritom, ki je eksplodiral nad Čeljabinskom 

Prvič so ga opazili pred petimi leti, ko je mimo Zemlje potoval na približno dvakratni razdalji od tiste, ki jo pričakujejo tokrat. Gre za med 15 in 30 metrov široko gmoto, ki je primerljiva z meteoritom, ki je leta 2013 eksplodiral v atmosferi nad Čeljabinskom v Rusiji. Zaradi udarnega vala so tedaj popokala stekla na skoraj 5000 hišah, zaradi česar je bilo poškodovanih več kot 1200 ljudi.

Znova se vrača med leti 2050 in 2079

Po izračunih Ruedigerja Jehna iz Evropske vesoljske agencije, se bo TC4 na svoji 609-dnevni poti okoli Sonca Zemlji ponovno približal v letih 2050 in 2079. Kot je pojasnil Jehn, je danes že jasno, da leta 2050 ne bo zadel Zemlje, bi se pa to po njegovih izračunih lahko zgodilo leta 2079. Verjetnost takšnega scenarija je še vedno zelo majhna in jo ocenjujejo na ena proti 750.

Tovrstna potovanja asteroidov so pravzaprav precej pogosta. Vsako leto Zemljo na podobni razdalji preletijo približno tri takšna nebesna telesa. TC4 je nekaj posebnega zato, ker so ga izbrali za testiranje mednarodnega opozorilnega sistema pred asteroidi, ki so ga razvili v mreži observatorijev, univerz in laboratorijev po svetu.

Njegovo tokratno potovanje blizu Zemlje bo raziskovalcem omogočilo vrednotenje njihovih predpostavk o velikosti asteroida in tirnici, po kateri potuje. S pomočjo teleskopov pa bodo skušali izvedeti tudi čim več o njegovi sestavi.

Verjamejo, da bo Zemljo iz vesolja ponovno zadela vesoljska skala

Mnogi znanstveniki sicer verjamejo, da bo Zemljo iz vesolja ponovno zadela vesoljska skala v velikosti, zaradi katere naj bi izumrli dinozavri. Nihče sicer natančno ne ve, kdaj naj bi se to zgodilo.

Tudi če bi se možnost napovedovanja takšnega dogodka bistveno izboljšala, pa je za zdaj le malo možnosti za ukrepanje v takšnem primeru. Projekti, ki predvidevano onemogočenje ali uničenje takšnih objektov na njihovi poti proti Zemlji, še niso prav daleč. Edina strategija za obvarovanje ljudi bi bila tako njihova evakuacija z ogroženih območij.

TC4 se bo Zemlji najbolj približal v četrtek ob 7.41 po srednjeevropskem času, in sicer v Južni Avstraliji. S prostim očesom ga ne bo mogoče videti, prav tako ne bodo zadostovali običajni daljnogledi. Z evropskih observatorijev pa ga bo mogoče v noči na četrtek videti nekje do četrte ure zjutraj.