Konec slabe volje

Odpnite gumbe in zaprite zadrge. Obvarujte oblačila!

zf
23. 9. 2017, 21.15
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 07.02
Deli članek:

Ste nedolgo tega kupili novo majico, pa je le po nekaj pranjih kot stara krpa? Robovi so se zamaknili proti popku, ovratnik pa je tako širok, da ga nosite pri ramenih?

Dreamstime
Odpnite vse gumbe in preprečite, da se luknje med pranjem ne raztegnejo, gumbi pa izgubijo.

Kvaliteta oblačil se lahko hitro spremeni z napačnim pranjem in likanjem. Preverite, kaj vpliva na vaša oblačila. Jih morda uničujete sami z napačnim pranjem?

Odpnite gumbe

Če ima oprano perilo neprijeten vonj, prazen stroj zaženite na najvišji temperaturi. V boben pa nasujte nekaj sode bikarbone, soli in dolijte kis. Po pranju nikar ne zapirajte vratc, temveč pustite, da se notranjost suši.

Kadar gredo v pralni stroj bluze, srajce, plašči in hlače z gumbi, gumbe pred pranjem vedno odpnite. V nasprotnem primeru se lahko luknje raztegnejo, kar bo povzročilo samodejno odpiranje vaše srajce ali hlač. S tem pa tvegate tudi, da se bodo razrahljali gumbi in v najslabšem primeru celo odpadli. Bodite pozorni tudi na najmanjše gumbe, ki so na rokavih, prav tako pa na žepne gumbe na srajcah, ki če jih pustite odprte, lahko raztegnejo tkanino.

Pletenine in pralni stroj 

Ali lahko pletenine peremo v pralnem stroju? Najprej preverite etiketo, ki je navadno všita v levi ledveni rob vaših oblačil. Ta bo hitro razjasnila vašo dilemo. Če takšno pranje dovoljuje, bodite vseeno previdni. Pletenino operite v hladni vodi in na programu za občutljivo perilo. Če imate na izbiro funkcijo z izbiro obratov, jo nastavite na najmanjše število. Prav tako bodite previdni s pralnimi sredstvi. Ta naj bodo blaga, da ne poškodujejo barv in pletenine. Če takega nimate doma, uporabite le polovično količino navadnega detergenta.  

Preveč perila v pralni stroj

Če na perilu ostajajo lise pralnega praška, ga najverjetneje dozirate preveč. Težava je lahko tudi v prehladni ali pretrdi vodi. Pralnemu prašku dodajte žlico sode bikarbone.

To je eno izmed najpomembnejših pravil. Velik boben pralnega stroja še ne pomeni, da ga lahko zapolnite do zadnjega kotička. Seveda velja tudi obratno. Prostora naj ostane vsaj toliko, da lahko med perilo in strop bobna vstavite pest. Sicer pa naj bo perila več od polovice. Prevelika količina perila v stroju lahko povzroči slabo oprano perilo in zastoj vode. Takšno perilo lahko tudi smrdi, ko ga vzamete iz pralnega stroja. Medtem ko s premajhno količino tvegate poškodbe tkanin, prav tako pa se lahko zgodi, da boste pralni stroj našli na drugem koncu kopalnice.

Smrdeče perilo

Preverite gumijasti obroč, ki tesni vrata. Če sta v njem voda in umazanija, to očistite z kisom, saj boste tako hitro odstranili bakterije. Ne pozabite preveriti tudi filtra.

Pranje superg

Kadar v stroju perete superge, v boben dodajte kakšno brisačo ali krpo in s tem preprečite prosto sprehajanje pralnega stroja. Priporočljivo je, da jih perete na najnižji temperaturi, z najmanj obrati, če vaš stroj nima posebnega programa za to.