SKRIVNOST

Grozljivi umori na kmetiji Hinterkaifeck

U.K.
23. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Marca 1922 je policija našla trupla šestih članov družine na kmetiji Hinterkaifeck. Gre za enega najbolj skrivnostnih umorov v Evropi.

Arhiv
Umor na kmetiji je še do danes nerazrešen.

Hinterkaifeck je bila manjša kmetija med bavarskima mestoma Ingolstadt in Schrobenhausen, približno 70 kilometrov oddaljena od Münchna. Na kmetiji je 31. marca 1922 neznani morilec umoril šest prebivalcev kmetije. To je storil s krampom, primer pa je še vedno nerešen, čeprav naj bi skupina preiskovalcev vedela, kdo je moril.

ŽRTVE

Na kmetiji je bilo v času umora šest oseb. Kmet Andreas Gruber (63), njegova žena Cäzilia (72), hčerka Viktoria Gabriel (35) ter Viktorijina otroka Cäzilia (7) in Josef (2). Poleg njih je bila na kmetiji še dekla Maria Baumgartner (44). Vsi so bili umorjeni. Dekla Maria je začela delati na kmetiji ravno na dan, ko je bila tudi umorjena.

Arhiv
Notranjost hiše

SKRIVNOST

Nekaj dni pred umori je kmet Andreas povedal sosedom, da je našel človeške stopinje v snegu, ki so vodile iz bližnjega gozda do njihove kmetije. Nenavadno je bilo predvsem to, da sledi niso vodile od kmetije nazaj, kar bi lahko pomenilo, da oseba, ki je pustila sledi, kmetije ni zapustila. Povedal je tudi, da je slišal stopinje na podstrešju in da je našel časopis, ki ga ni nihče kupil. Poleg tega so nekaj dni pred umori izginili ključi vhodnih vrat. Vendar ničesar od tega ni prijavil policiji. Šest mesecev pred umori je kmetijo zapustila prejšnja dekla, ki je dejala, da je hišo obsedel zlobni duh. 

UMORI

Nihče ne ve točno, kaj se je dogajalo na večer umora. Preiskovalci so verjeli, da je nekdo zvabil Andreasa, njegovo ženo, hčerko in njeno hčerko Cäzilio enega po enega v hlev, kjer jih je ubil s krampom. Nato je morilec odšel v hišo in umoril dečka ter deklo v njeni sobi. Nekaj dni kasneje (natančneje 4. aprila) so trupla odkrili sosedje, ki so domnevali, da nekaj ni v redu, potem ko zunaj hiše niso videli nikogar od družine. 

PREISKAVA

Primer je prevzel inšpektor Georg Reingruber z münchenske policije. Med preiskavo so zaslišali več kot sto osumljencev, a nikogar niso mogli povezati z umori. Nazadnje je policija osumljenca zaslišala leta 1986. Obdukcija je pokazala, da naj bi bila hčerka Cäzilia živa še nekaj ur po napadu in si je izpulila šope las, ko je ležala ob mrtvi materi in starih starših. 

MOTIV

Policija je sprva domnevala, da je bil motiv za umor rop. Zaslišali so številne brezdomce in potujoče prodajalce, a so kasneje v hiši našli večjo količino denarja, ki bi ga potencialni ropar gotovo našel. Kot kaže, je storilec po umoru še nekaj dni preživel v hiši. Nekdo je namreč nakrmil živino, jedel hrano v kuhinji, sosedje pa so tudi videli dim iz dimnika. 

Arhiv
Družina Gruber je očitno skrivala temačne skrivnosti.

ZNAN MORILEC

Leta 2007 so študentje policijske akademije v Fürstenfeldbrucku ponovno preiskali primer z modernimi preiskovalnimi tehnikami. V poročilo so zapisali, da kljub moderni tehnologiji primera ne morejo zagotovo razrešiti, saj je minilo preveč časa. Primitivni postopki, ki so jih v tistem času uporabljali, preprosto niso bili kos primeru in niso dali dovolj dokazov, ki jih je morilec sicer zagotovo pustil za seboj. Poleg tega je do nove preiskave umrla večina očividcev. Vendar pa so študentje dodali, da imajo glavnega osumljenca, ki je bil do takrat že mrtev, in zaradi zaščite njegovih potomcev imena ne bodo razkrili. (uk)

NJEGOVEGA TRUPLA NISO NIKOLI NAŠLI

Ena od teorij pravi, da je družino in deklo umoril Viktorijin mož Karl Gabriel. Karl naj bi sicer umrl med prvo svetovno vojno, a njegovega trupla niso nikoli našli. Vendar pa je večina njegovih soborcev potrdila njegovo smrt in policija je hitro prenehala preiskovati možnost, da bi bil morilec on. A če je Karl vojno preživel, je imel motiv za umore, saj naj bi njegova žena imela otroka Josefa s svojim očetom, v incestnem razmerju. Da je oče Andreas posiljeval svojo hčerko, je bilo znano ne le znotraj družine, ampak tudi med sosedi. Med glavnimi osumljenci je bil tudi sosed Lorenz Schlittenbauer, ki je javno govoril, da je Josefov oče, in je zanj tudi plačeval preživnino. To je prenehal plačevati po tem, ko je izvedel, da bi lahko bil otrok Andreasov. Viktoria je zato Lorenza tožila in zahtevala preživnino. Spor se je odvijal le nekaj dni pred umori. Lorenz je bil tudi med tistimi, ki so prvi našli trupla, in jih je tudi premikal, preden je na kraj prišla policija. Policija ga je sicer dlje časa zasliševala, a ni našla dokaza, da bi bil vpleten v umore. Lorenz je zatrjeval, da je bil v času umorov v svojem hlevu sam. To je sicer potrdila tudi njegova žena, ki pa je dodala, da moža dejansko ni videla ves dan. Vsekakor je mogoče, da je Lorenz umoril družino, da bi se rešil preživnine, morda pa je celo računal, da bo kot edini preživeli sorodnik (še vedno je veljalo, da je Josef njegov otrok) podedoval kmetijo. Morilec je namreč nahranil živali v hlevu, kar je dokaj nenavadno. Seveda pa je mogoče tudi, da je nesrečneže umoril naključni morilec, ki je to storil iz nekega bolnega užitka.