Vrtna opravila

Poskrbimo za upornike, ki bodo vztrajali na vrtu

pr
19. 9. 2017, 21.28
Deli članek:

Z vsakim deževnim obdobjem se temperature spuščajo nižje. Vrtovi se praznijo, shrambe se polnijo. Čeprav smo večino pridelka že pobrali z gredic, pa te niso popolnoma prazne.

Dreamstime
Gnoj pustimo do pomladi. Šele takrat ga vkopljemo v gredice.

Na vrtovih bodo še lep čas vztrajali pozno zelje, brstični ohrovt, motovilec, zimska solata, por, radič in peteršilj. Zelje in brstični ohrovt nista občutljiva za mraz, a pozor – brstični ohrovt ne mara mrzle zimske burje. V vetru se glavice izsušijo in porjavijo, zato zunanji lističi niso uporabni.

KORENOVKE IN RADIČ

Korenovke izkopljemo in jih shranimo v zasipnici, v vlažnem pesku ali šoti v temni kleti, kjer ne zmrzuje. Izkopljemo tudi radič in ga presadimo v vedra ali večje cvetlične lonce, napolnjene s peskom ali mivko. Pred tem radiču odstranimo zunanje liste ter stranske in lasaste korenine. Tako ga bomo lahko vzgajali in pobirali pridelek vse do pomladi. Korenin radiča, ki ga poberemo, ne zavrzimo, temveč jih izkopavajmo po potrebi. Uporabimo jih lahko pri pripravi rižote ali jih skupaj s korenjem in krompirjem spečemo ob pečenki.

ZIMSKA SOLATA

Zimsko solato, ki smo jo pustili na gredi, zavarujemo s kopreno ali slamnjačo, ki bosta olajšali pobiranje, če bo zapadel sneg. Seveda čez solato lahko poveznemo tudi tunel, ki pa mora biti narejen iz dovolj trdne snovi, da ga ne bo polomil že prvi sneg. Presežek zelja lahko naribamo in skisamo.

RAZTROSIMO GNOJ, NAREDIMO DVIGNJENO GREDO

Prazne gredice lahko prelopatimo in po njih raztrosimo hlevski gnoj, ki ga do pomladi pustimo ležati na njih. Šele takrat ga vkopljemo. Iz kosov vej, gnoja travne ruše in vrtne prsti lahko naredimo dvignjeno gredo, ki se bo do spomladi ravno prav posedla, da bomo nanjo potem posadili rastline. Na kose vej damo plast narobe obrnjene travne ruše, sledi plast prsti, ki jo prekrijemo s plastjo gnoja. Na koncu spet nasujemo prst. Gredo prekrijemo s kartonom ali slamo in s tem zmanjšamo erozijo, ki je večja prav zaradi gomilaste oblike grede.

Jesenski nasveti

STARI ČEBRI

Zelje kisamo v lesenih ali plastičnih čebrih. Novi leseni čebri niso primerni, saj se v zelje luži tanin, ki je v lesu, in je zelje zato lahko neprijetnega okusa.

VEJE

Brstični ohrovt na izpostavljenih legah zavarujemo s preprostim zaslonom iz prepletenih vrbovih ali leskovih vej ali smrečja in ga ubranimo pred mrzlo burjo.

ENDIVIJA

Pred hudim mrazom v shrambo prenesemo tudi endivijo. Dalj časa bo sveža in tudi gnila bo manj, če ji ne bomo odrezali korenin, ampak jo bomo shranili z njimi vred.