Pravna bitka z Aeroflotom

Nista se mogli stlačiti v konfekcijsko številko 48, sledila je kazen

D. B./STA
17. 9. 2017, 09.39
Posodobljeno: 17. 9. 2017, 09.51
Deli članek:

Rusko sodišče višje stopnje je nedavno odločilo, da največja letalska družba v državi Aeroflot svojemu osebju ne sme določati plač glede na videz ali določati, kolikšna velikost uniforme je še sprejemljiva.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

S tem je pritrdilo stevardesama, ki sta Aeroflotu očitali, da ju ta zaradi nekoliko močnejše postave diskriminira.

Aeroflotovo pravilo, da osebje ne sme nositi uniform večjih od številke 48 (evropska 42), ni na mestu, je presodilo sodišče in odločilo, da mora letalska družba stevardesama, ki sta Aeroflot tožili zaradi diskriminacije, plačati odškodnino za duševne bolečine.

Aeroflotovo pravilo, da osebje ne sme nositi uniform večjih od številke 48 (evropska 42), ni na mestu.

Družba bo morala stevardesama izplačati tudi izgubljen prihodek. Jevgenija Magurina in Irina Jeruzalemska sta družbo namreč tožili, ker ju je ta po njunem zatrjevanju zaradi čezmerne telesne teže premestila z dobro plačanih mednarodnih letalskih poletov na slabše plačane krajevne in regionalne polete.

Jeruzalemska je v odzivu na odločitev sodišča novinarjem dejala, da je povezovanje velikosti oblačil s kakovostjo dela v nasprotju z zdravim razumom. Letalska družba pa je ob razglasitvi sodbe sporočila, da je z odločitvijo zadovoljna, saj sodišče ni izrecno navedlo, da njihovo pravilo glede uniform ni diskriminatorno.

"Družba ne krši pravic delavcev zaradi starosti, spola, rase ali katere koli druge značilnosti," so zatrdili v Aeroflotu.