Pismo Leili

VIDEO: Človek slon in prva ženska, ki se mu je kdaj nasmehnila

S.R./STA
12. 9. 2017, 07.20
Posodobljeno: 12. 9. 2017, 07.24
Deli članek:

V Leicestru je na ogled edino ohranjeno pismo Josepha Merricka, bolj znanega z vzdevkom Človek slon. Merricka se je ime prijelo zaradi močno popačenega obraza in telesa.

Wikipedia
Josephu se je družina odpovedala in znašel se je na cesti.

Joseph Merrick je pismo napisal mladi vdovi Leili Maturin. Ta naj bi bila prva ženska, ki se mu je kdaj nasmehnila in se z njim rokovala. Tudi kasneje sta ostala v stikih.

Profimedia
Replika Josephove lobanje iz mavca.

Merrick se je v Leicestru rodil 5. avgusta 1862 in je bil po videzu kot vsi ostali novorojenčki. Kosti in koža so se mu začeli nenaravno zaraščati v prvih letih življenja. Družina se mu je odpovedala in znašel se je na cesti. Nekega dne se je odločil, da bo začel s svojo podobo služiti in se je povezal z agentom Samom Torrom. S tem je postalo njegovo življenje znosnejše.

Sicer je Merrick vse življenje verjel, da so njegove deformacije posledica tega, da je njegovo mater med nosečnostjo z njim prestrašil slon. Diagnoz za njegovo zdravstveno stanje je bilo več. Prva je bila, da je trpel za elephantiasisom ali slonovo boleznijo, ki jo povzroči parazitska okužba. Odtod tudi njegov vzdevek.

Perutnina in knjiga

Merrick je z Leilo Maturin ohranjal stike. O tem priča tudi vsebina pisma, razstavljenega v Leicestru. V pismu se ji je zahvalil za podarjeno perutnino in knjigo. Pismo ji je poslal iz londonske bolnišnice, v kateri je pristal na zdravljenju po srečanju s kirurgom Frederickom Trevesom.

Prav Treves naj bi poskrbel za srečanje med svojo dobro prijateljico Leilo Maturin in Merrickom. S tem je hotel svojemu pacientu vliti samozavest, saj je večina žensk, ki jih je bil poprej srečal, do njega kazala odpor.

Pretežka glava

Človek slon je umrl 11. aprila 1890, star 27 let. Kot razlog smrti je bila navedena zadušitev, k čemur naj bi v veliki meri botrovala teža njegove glave. Merrickovo okostje hranijo v posebni sobi na medicinski fakulteti londonske univerze Queen Mary. Bili pa so že dani pozivi, da bi njegove posmrtne ostanke pokopali v rodnem Leicestru.

Zgodba o človeku slonu je pritegnila tudi Hollywood. Merrickovo življenje je v filmu Človek slon iz leta 1980 predstavil režiser David Lynch, v glavni vlogi pa je nastopil John Hurt. Zgodba si je utrla pot tudi na broadwayske deske, kjer je kot Človek slon nastopil Bradley Cooper.