Koristno

Za gospodinjstva brez odpadkov: kje popraviti, obnoviti ali kupiti brez embalaže

T.L./STA
9. 9. 2017, 12.37
Posodobljeno: 9. 9. 2017, 12.39
Deli članek:

Ekologi brez meja v podporo družbi brez odpadkov vzpostavili spletno stran.

STA
Prednost pred vsakim recikliranjem ima ponovna uporaba, ki pomeni prihranek naravnih virov in denarja.

Društvo Ekologi brez meja je razvilo spletno platformo Manj je več, ki spodbuja ponovno uporabo predmetov in promovira koncept Zero Waste (Nič odpadkov) na ravni gospodinjstev. Na spletni strani je na voljo zemljevid, kjer je izpostavljenih že preko 200 obrtnikov in organizacij, ki se ukvarjajo s popravilom, obnovo ali prodajo reči iz druge roke.

Manj je več odpravlja dileme, kot so na primer kje popraviti polomljen dežnik, kje kupiti oblačila iz druge roke in kje si izposoditi vrtalnik, ki ga potrebujemo le nekajkrat letno, so zapisali v društvu.

K zmanjševanju količin odpadkov poleg popravila in obnove predmetov prispevajo tudi številni dogodki, kot so izmenjave oblačil, knjig, igrač in garažne razprodaje. Tovrstne dogodke je mogoče na spletni strani brezplačno objaviti.

Ekologi brez meja so na platformo vključili tudi karto Zero Waste trgovin, kjer je moč določene izdelke kupiti brez embalaže. Čeprav prave Zero Waste trgovine v Sloveniji še nimamo, se lahko odpravimo v več kot 70 trgovin, kjer je mogoče nekatere izdelke kupiti z lastno ali vračljivo embalažo.

Po hierarhiji ravnanja z odpadki ima po navedbah društva Ekologi brez meja prednost pred vsakim recikliranjem ponovna uporaba, ki pomeni prihranek naravnih virov in denarja. Obenem platforma podpira lokalno gospodarstvo in delovna mesta predvsem umirajočih poklicev.

Primarni namen vseh teh orodij je, da nam pomagajo pri vsakodnevnih, do okolja in soljudi bolj odgovornih odločitvah. Ekologi brez meja vabijo vse k aktivni uporabi spletne strani, pri čemer uporabnike vabijo k sodelovanju z vnosom dogodkov, mojstrov in trgovin.