Zanimivosti

Poskušajte razumeti, zakaj vam otrok laže

ud
9. 9. 2017, 19.00
Deli članek:

Vam hčerka, ki je zadnjo uro preživela v peskovniku, vneto zatrjuje, da si je že zdavnaj umila roke, čeprav si jih ni? Če razumemo, zakaj otroci lažejo, jim lahko pomagamo postati veliko bolj iskreni.

Profimedia
Pri sedmih letih lahko otroci že tako dobro obvladajo laganje, da celo starši težko opazijo njihovo neiskrenost.*

Do laganja ne pride vedno le zaradi skritih motivov. Ko se predšolski otrok prvič zlaže, gre preprosto za nov mejnik v razvoju. Ponujamo vam nasvete, kako svoj dom spremeniti v oazo iskrenosti.

Ohranite mirno kri

Pazite, kako se odzovete na otrokove napake, naj bo to laž ali po preprogi polit sok. Če otroka skrbi, da ga boste nadrli ali kaznovali, se na vas nikoli ne bo obrnil z resnico. Poskusite se odzvati z mirnim glasom, ne jezite se in ne pripisujte krivde. Raje se z otrokom konstruktivno pogovorite o mogočih rešitvah nastalih problemov.

Ne spodbujajte laganja

Če vidite goro umazanije v hčerini sobi, je ne sprašujte, ali je že pospravila. Kadar zastavljamo vprašanja, na katera že poznamo odgovor, dajemo otroku enkratno priložnost, da se zlaže. Namesto tega raje naštejte možne poti k bolj urejeni sobi ali poskusite naslednje: »Kaj lahko storimo, da se bo nered počistil in se naslednjič ne bo ponovil?« In če ste prepričani, da se sin še vedno ni lotil šolskih obveznosti, ga vprašajte: »Kakšne načrte imaš za dokončanje naloge?« To ga bo prisililo k osredotočenju na pravilno ravnanje, ne pa na iskanje izgovorov.

Profimedia
Povsem normalno je, da želimo otroka, ki laže, kaznovati. Vendar izkušnje kažejo, da s kaznijo nemalokrat dosežemo ravno nasprotni učinek.

Pridite resnici do dna

Poskusite razumeti, zakaj otrok z vami ni bil iskren, saj ga bo to spodbudilo, da bo v prihodnje ravnal drugače. Pogovor začnite nežno: »Tole se mi zdi, kot da si si izmislil. Najbrž te nekaj močno skrbi in te je strah povedati po pravici. Pogovoriva se o tem. Kaj bi ti pomagalo, da bi bil bolj iskren?«

Pokažite ljubezen

Naj otroci vedo, da jih imate brezpogojno radi kljub napakam, ki jih delajo. To jim bo pomagalo, da se bodo ob vas počutili varne, da bodo bolj iskreni in da se vam bodo lažje zaupali.