Gibanje

Naprave za fitnes

sa
9. 9. 2017, 16.00
Deli članek:

Slovenci smo veliki ljubitelji obiskov v fitnes centrih. Veliko ljudi pa se odloči tudi, da si bodo priskrbeli svoje fitnes naprave in jih uporabljali doma.

Arhiv Svet24
Športne aktivnosti nas ohranjajo vitalne, kreativne in večno mlade.

Med naprave, ki jih najdemo v vsakem fitnes centru, lahko zagotovo štejemo sobna kolesa, tekalne steze, eliptike, veslače in vibre … Te si lahko privoščimo tudi doma. Kupimo jih seveda v športnih trgovinah. Kakšne so lastnosti in prednosti posameznih naprav?

Intersport
V eni uri vadbe … Sodeč po statistiki naj bi povprečen človek v eni uri vadbe na sobnem kolesu porabil od 800 do kar 1000 kalorij, kar je veliko!

Sobna kolesa

Z vadbami na fitnes napravah bomo izgubili odvečne kilograme in hkrati poskrbeli za svoje zdravje.

Sobno kolo je, verjeli ali ne, eden najstarejših pripomočkov za fitnes. Ta preprosta naprava je priljubljena že več kot 200 let. Čemu je tako? Odgovor je na dlani. Sobna kolesa so preprosta, učinkovita ter pozitivno vplivajo na telo in splošno počutje. In to še ni vse. Če pridno vadimo na sobnem kolesu, lahko porabimo veliko kalorij. Sodeč po statistiki naj bi povprečen človek v eni uri vadbe porabil kar do tisoč kalorij. Torej, sobno kolo je kot nalašč za hujšanje oziroma ohranjanje idealne telesne mase. Če bomo napravo uporabljali redno, se lahko razmeroma hitro znebimo odvečnih kilogramov. Vadba na sobnem kolesu, ki ga lahko doma postavimo v dnevno ali katero drugo sobo, kjer imamo prostor, odlično vpliva na zdravje. Saj vsi vemo, da je kolesarjenje ena najboljših kardiovaskularnih vadb. To pomeni, da se med vadbo telo dodobra segreje, gibanje okrepi srce in požene kri po žilah. Kolesarjenje tako znižuje visok krvni tlak, pomaga preprečevati srčne bolezni in uravnava krvni sladkor.

Intersport
Tekalna steza

Tekalna steza

Če tečemo raje doma kot v naravi, si seveda omislimo tekalno stezo. Njena uporaba je zelo preprosta, gre namreč za eno najosnovnejših telesnih dejavnosti – tek. V primerjavi s tekom na prostem se lahko teka na tekalni stezi lotimo kadarkoli, saj se nam ni treba ozirati na vreme. Vadba na tekalni stezi je odlična za povečevanje telesne vzdržljivosti, krepitev srca in ožilja ter utrjevanje mišic, kosti in sklepov. Tu je treba dodati, da tekalna naprava manj obremenjuje sklepe, kot pa če bi tekli na prostem.

Intersport
Sklepi: Eliptik še manj obremenjuje sklepe kot tekalna steza. Zakaj? Ker smo na eliptiku ves čas v stiku s tlemi.

Eliptik

Eliptik pa je naprava, ki sklepe obremenjuje še manj kot tekalna steza. Zaradi kontinuiranega stika s tlemi se obremenjevanju sklepov pravzaprav izognemo. Vadba na eliptiku je odlična vzdržljivostna vadba, s katero izjemno učinkovito krepimo srčno-žilni in dihalni sistem. Z eliptikom lahko treniramo in razgibamo celotne mišične skupine.

Intersport
Veslač

Naprave za veslanje

Tako kot skoraj vse fitnes naprave se je tudi naprava za veslanje skozi čas razvijala in tako pridobila pomembno mesto v fitnes vadbi. Veslati je težko in zato tudi deluje. Je odlična vaja za srce in pljuča, saj zajema skupino večjih mišic telesa. Pri veslanju torej »deluje« celo telo. Veslanje povečuje mišično moč in vzdržljivost celotnega telesa.

*Vsi zgornji artikli so na voljo v Intersportovih prodajalnah in njihovi spletni trgovini.