VRTNARIMO

Bogate septembrske zelenjavne gredice

Z.R.
4. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Tudi na zelenjavnem vrtu moramo septembra z rastlin pogosteje odstranjevati odmrlo listje, da v vlažnem vremenu ne začne gniti.

Dreamstime
Vse vrtnine sejemo v vrste, tudi motovilec, špinačo in zimsko solato. Spomladi nam ne bo žal, saj se bomo veliko lažje borili z zgodnjimi pleveli.

Vse nagnite rastline porabimo najprej. Tako bomo za zimo prihranili samo tiste, ki so najboljše in bodo zato v kleteh in shrambah najdlje zdržale.

REDČENJE

Nekatere grede, ki smo jih že prej zasejali z radičem, endivijo in nam jih ni uspelo presaditi, ustrezno redčimo, da bodo rastline imele prostor za rast. Vedno je najboljše, da pri presajanju radiča in solate pobiramo rastline za presajanje po vsej sejani površini. Tako jih ustrezno razredčimo in bo tudi greda s sejančki enako lepa kot preostale, ki smo jih zasadili.

Preverite, kaj vse lahko še posejemo in katere posevke trajnih zelišč je dobro zredčiti. 

NE POZABIMO PLETI

Ne pozabimo na pletje, kajti tudi pleveli se razmnožujejo s semeni, zato jih odstranimo, preden bodo lahko semena dozorela.

KAJ ŠE LAHKO POSEJEMO?

Prvi teden septembra lahko ljubitelji fižola še posejemo nizki stročji fižol, najbolje sorto berggold, ki najprej obrodi, in sadike nadzemne kolerabice. Obe vrtnini lahko skupaj posadimo na isto gredico. Ne pozabimo na motovilec. Najbolje prezimita sorti žličar in ljubljanski motovilec. Če nam kaljenje motovilca povzroča težave, kar se zgodi, če seme kupujemo zadnji trenutek ali pa sejemo doma pridelano seme, ga moramo dati za teden dni v hladilnik. Seme ne sme biti v plastičnih vrečicah, temveč v vrečkah iz blaga ali papirja. Seme motovilca je namreč muhasto. Bolje kali starejše seme, novo seme pa moramo zbuditi tako, da ga premrazimo. Med vrste fižola in zimske solate lahko posejemo tudi rukvico ali mesečno redkvico, posejemo lahko še špinačo in sadimo kitajsko zelje. Na izpraznjene grede posejmo rastline za zeleno gnojenje, kot so facelija, razne detelje in gorjušica. Zdaj lahko tudi delimo in presajamo trajna zelišča, ki so se preveč razrasla.