48. festivala narodno-zabavne glasbe

Ne zamudite finalnega večera, na katerem navdušuje deset ansamblov

T.V.
1. 9. 2017, 15.06
Posodobljeno: 1. 9. 2017, 19.58
Deli članek:

Ptuj je v znamenju 48. festivala narodno-zabavne glasbe. Včeraj so Štajerski baroni postali zmagovalci večera spominov, danes pa smo dočakali še finalni večer.

Na finalnem večeru moči meri deset ansamblov (Pik, Me tri do polnoči, Topliška pomlad, Zadetek, Mladi Pomurci, Mladi upi, Hozentregarji, Mladi korenjaki, Prleški kvintet in kvintet S.O.S.). V boju za festivalske nagrade poskušajo navdušiti žirijo in obiskovalce. 

Strokovni komisiji bosta izbrali najboljši ansambel med klasičnimi kvinteti (nagrada: kipec Orfeja in 900 evrov za ansambel), najboljši ansambel med ostalimi zasedbami (nagrada: kipec Orfeja in 900 evrov za ansambel), najboljše besedilo (nagrada: 650 evrov za avtorja) ter najboljšo vokalno izvedbo, ki bo pevcem, pevki ali pevcu prinesla Korenovo plaketo. Festivalsko občinstvo pa bo že po tradiciji izbralo najboljšo melodijo letošnjega festivala. Nagrado v višini 1000 evrov si bodo razdelili avtor glasbe, avtor besedila in avtor aranžmaja.

Včerajšnji glasbeni večer na turnirskem prostoru gradu Ptuj so poimenovali Večer spominov – Odštevamo do abrahama. Prireditev sta povezovala sodelavca na radiu Ptuj Matjaž Kitak in Dalibor Bedenik. Občinstvo je izbralo zmagovalno pesem tretjega festivalskega desetletja (1989/1998). To je postala skladba Po haloških gričih v izvedbi ansambla Štajerski baroni.

Občinstvo so navdušili tudi Pajdaši, ki so nastopili z največjimi uspešnicami ansambla Toneta Kmetca, ki je svojo glasbeno pot začel leta 1963. V revijalnem delu večera spominov je nastopil slepi harmonikar Žan Prša s prijatelji. Na oder pa je stopil tudi Vinko Šimek (Jaka Šraufenciger), soavtor zmagovalne viže drugega desetletja Mi mejaši smo pajdaši, ki sta jo z Martinom Sagnerjem (Dudekom) prvič zapela leta 1988, skupaj s Celjskim instrumentalnim kvintetom.