Zvezdniki

Znani obrazi o prvem prestopu šolskega praga

Teja Pelko
1. 9. 2017, 20.40
Deli članek:

Čeprav je obiskovanje hrama učenosti za večino estradnikov zgolj oddaljen spomin, se svojega prvega vstopa vanj nekateri še vedno spominjajo do obisti. Drugim pa je v spominu bolj ostalo kasnejše dogajanje.

Anej in Rok Piletič

Posebej za Svet24 so spregovorili o svojih dogodivščinah in spoznavanju življenja, ki so ga dotlej poznali le iz pripovedovanja starejših.

ANEJ IN ROK PILETIČ (BQL)

Rok se svojega prvega prestopa šolskega praga spominja bolj megleno. Se pa zelo dobro spomni dogodka nekaj dni kasneje, ko ga je prvič oštela učiteljica, ker je zlomil voščenke. »Bil sem kar navihan otrok,« pravi Rok, ki so ga na prvi september prevevali mešani občutki. »Po eni strani sem si rekel: 'Joj, pa ne že spet šola,' po drugi pa sem bil vesel, da sem spet videl svoje prijatelje in sošolce,« nam je dejal Rok. Njegov brat Anej je bil bolj priden, čisto prvega šolskega dneva pa se spominja po čokoladni torti in rumeni rutici, ki so ju dobili v šoli. Na prvi vstop v hram učenosti je sicer komaj čakal, saj je to pomenilo konec vrtca in vstop v »odraslo dobo«, enako je bilo ob prvem prestopu gimnazijskega praga, zdaj pa se 1. septembra ne veseli tako zelo, predvsem zaradi številnih obveznosti, ki jih ima s koncerti in snemanji.

Marko Vavpotič
Maja Štamol

MAJA ŠTAMOL DROLJC

Modna oblikovalka se je šole zelo veselila. V tistih časih namreč na deželi otroci niso hodili v vrtec in je bila šola prvi resen odhod iz maminega zavetja. »Ne spomnim se, kakšno torbo sem imela, se pa spomnim, da mi je moja teta Silva, ki je bila šivilja, za prvi šolski dan sešila nova oblačila. V šolo me niso pospremili starši, kot je to v navadi danes, ampak sem se priključila starejšim sestričnam, ki so me pospremile do šole, tam pa nas je prevzela učiteljica, ki je poučevala prvi in drugi razred skupaj, in nas posedla v klopi, kot se je zdelo prav njej,« se spominja Maja.

Mediaspeed
Domen Kumer

DOMEN KUMER

Pevec se svojega čisto prvega šolskega dne spominja zelo bežno, ve pa, da sta ga starša po njem peljala na tortico. »Spomnim se, da mi je bilo vse novo, tuje in nelagodno. Sem se pa zelo kmalu vsega tega navadil,« pravi Domen.

Šimen Zupančič / M24.si
6pack Čukur

6PACK ČUKUR

»V šolo sem hodil s sosedom. Vsako leto sem imel nove barvice in nova oblačila. Fino je bilo. Občutek prvega šolskega dne dobim prav vsak september, ko se ozračje ohladi, ko je gneča na cestah in ko se je treba zresniti in začeti delati. Je tak čuden občutek, ki pa je takrat, ko sem hodil v šolo, hitro izginil,« se spominja glasbenik.

Ivan Bliznetsov
Matjaž Kumelj

MATJAŽ KUMELJ

Pevec se čisto prvega šolskega dne ne spominja najbolje, še vedno pa zelo dobro ve, kakšen učenec je bil. »Učil sem se kampanjsko, a mi je uspevalo. Imel sem obdobja, ko sem zagrizeno vzel knjige v roke in vedel včasih celo za kakšno snov vnaprej, a me je ta volja tudi hitro minila. (smeh) Vsi smo komaj čakali 'ta dolge' počitnice, sem pa bil eden izmed tistih fantov, ki so se, ko sta se približevala september in šola, lepo pripravili na pouk in se ga zelo veselili. Predvsem sem pogrešal polno šolo in sošolce, s katerimi smo vsak dan preživeli ogromno časa, in to je bilo tisto, kar me je vodilo vsako jutro, da zgodaj vstanem in grem na kombi, ki nas je pripeljal do šole. No, zdaj mi je pomembno znanje, ker ga tudi potrebujem, a to je kakšnih 20 let pozneje,« nam je v smehu dejal Matjaž.

Mediaspeed
Nikola Sekulović – Dan D

NIKOLA SEKULOVIČ

»V spominu je ostal samo vonj nove šolske torbe iz umetnega usnja (z dvema mačjima očesoma na zaponkah), zmešan z vonjem sveže pokošene trave, ki je spremljal vzhičenja polno pot v šolo. Eden najlepših spominov iz otroštva,« se svojega šolskega dne spominja glasbenik.

Mediaspeed.net
Martina Šraj - Ina Shai

INA SHAI

Pevka ima svoj prvi šolski dan v zelo lepem, čeprav malce meglenem spominu. »Spomnim se, da smo morali nositi rumene rutke in da sem imela malce težav z izbiro klopi, v kateri naj bi sedela do konca šolskega leta. Ja, takrat je bila to moja edina skrb. (smeh) Najbolj vznemirljivo pa je bilo seveda spoznati vse sošolce, s katerimi sem se sramežljivo spogledovala, in našo razredničarko, ki na koncu le ni bila tako stroga, kot je delovala na prvi pogled. Ta dan je bil takrat zagotovo eden izmed bolj vznemirljivih in zelo sem bila ponosna, da sem tudi sama končno postala 'pru čru',« se spominja Ina.

Mediaspeed.net
Miha Guštin - Gušti

MIHA GUŠTIN - GUŠTI

Glasbenik je bil na prvi šolski dan zelo vznemirjen. "To je bil takrat zame res velik korak. Sem pa mislil, da se bom že dejansko kaj naučil, a je bilo vse skupaj bolj spoznavnega značaja. Kljub temu pa je tisti dan name naredil vtis," se spominja Gušti.

Marko Vavpotič / M24.si
Iva Krajnc Bagola

IVA KRAJNC BAGOLA

"Svojega prvega šolskega dne se ne spomnim najbolje, vem pa, da nisem imela torbe, ki sem si jo želela. Ni bila mavrična, temveč fantovska rjava s sliko porscheja. Grozno za punco, čeprav sem bila bolj fantovska," se spominja igralka.