Krionika

Večnost ali ponovno vstajenje v vesolju? V nebesa bodo pošiljali trupla

S.R.
31. 8. 2017, 17.18
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 21.09
Deli članek:

Rusko podjetje KrioRus, ki se ukvarja s krioniko, je oči usmerilo v vesolje. Vidijo ga kot izjemno priložnost za hrambo mrtvecev, ki za časa življenja verjamejo, da jih z razvojem tehnologije v prihodnosti čaka novo vstajenje.

KrioRus
Kapsula, v kateri boste lahko "večno" pluli v orbiti.

V vesolje bomo morda kmalu začeli pošiljati zamrznjena trupla ljudi in hišnih ljubljenčkov, vzorce DNK ter celo organe, vključno z možgani. To možnost je v sodelovanju z novim znanstvenim konzorcijem Space Technologies v nedavni izjavi za javnost razkrilo Rusko podjetje KrioRus.

Podjetje KrioRus je od leta 2005 zamrznilo trupla 54 oseb, 8 psov, 9 mačk, 3 ptičev in celo ene činčile. Mnogi od zamrznjenih posameznikov, tako pravijo v podjetju, so si že za časa življenja želeli potovati v vesolje.

»Satelite s "kriokapsulami" bodo v orbito ponesle ruske rakete,«je dejala Julija Arkhipova, generalna direktorica konzorcija.

Arkhipova sicer ni pojasnila, ali konzorcij, ki je bil ustanovljen leta 2016 in ki zaenkrat še nima lastnih nosilnih raket, sodeluje s katero od uveljavljenih vesoljskih organizacij v Rusiji. Do zdaj niso izvedli še nobenega vesoljskega projekta, vendar so že postregli z nekaterimi precej ambicioznimi načrti, kot je izgradnja prvega ruskega zasebnega vesoljskega izstrelišča in nove vesoljske postaje.

Arkhipova je bila na tiskovni konferenci tudi sicer zelo skrivnostna in previdna, saj ni želela razkriti nobene podrobnosti, pri čemer se je sklicevala na »edinstvenost« tehnologije in »zaupnost informacij«.

Youtube

Kakšna je zamisel?

Krionika je postopek zamrzovanja trupel v tekočem dušiku, kjer naj bi se ohranila vse dokler znanost ne razvije tehnologije, s katero bi jih bilo mogoče znova oživeti v prihodnosti. Da bi preprečili poškodbe možganov, je treba postopek zamrzovanja začeti nemudoma po smrti posameznika. Truplo najprej postopoma ohladijo v ledeni kopeli, nato začnejo s puščanjem krvi, ki jo nadomestijo s tekočino proti zmrzovanju.

Tovrstna možnost »posthumnega življenja v nebesih« vas bo stala od 270.000 evrov naprej, pravijo, niso pa znali pojasniti, koliko bo stala sama izstrelitev trupla v vesolje. Ponudba bo zagotovo zanimiva za posameznike, ki verjamejo, da bodo znanstveniki v prihodnosti iznašli način za ponovno oživitev mrtvega telesa. Le upamo lahko, da jim bo do takrat uspelo razviti tudi zdravilo za raka in druge podobne bolezni.