Navidezniki

Kako nazorneje od skic predstaviti načrt

Marjan Kodelja
2. 9. 2017, 11.00
Deli članek:

Prenova vrta je lahko zoprna zadeva, še zlasti če nimamo dovolj znanja in umetniške žilice.

Dodana resničnost bo pomagala v fazi oblikovanja, navidezna pa bo dodala predstavo.

Tehnologije lahko pomagajo tudi pri tem. Začenši pri čisto običajnih stvareh, kot je ta, katere rastline so primerne za naše podnebje in katere se ne razumejo najboljše ter jih zato ne smemo saditi skupaj.

Z aplikacijo iScape slikamo okolico, nato s seznama izberemo rastlino in jo premaknemo na želeno mesto ter prilagodimo njeno velikost.

Vendar ko začnemo brskati po tržnici z aplikacijami, hitro ugotovimo, da to ne velja brezpogojno. Večina boljših takšnih aplikacij, katerih namen je podajanje nasvetov za sajenje in poznejšo skrb za rastline, je namreč plačljivih in prilagojenih ameriškim uporabnikom. Ker so torej za naše razmere slabo uporabne, pregovorno pa povprečni slovenski ljubiteljski vrtnar o rastlinah ve več od Američana, se nismo lotili preizkušanja. Nekaj tovrstnih aplikacij je tudi brezplačnih, tako da lahko vsak sam preveri, ali mu ustrezajo.

Z očali navidezne resničnosti se bo bodoči lastnik lahko sprehajal po predlogu vrta in spreminjal čas. Kako bo njegov vrt videti spomladi, kako poleti, kako jeseni.

Pri dodani resničnosti v realnem času vidimo svet okoli nas, »računalnik« pa vanj doda narisane stvari.

Dodana resničnost za lažje načrtovanje

Našli pa smo aplikacijo iScape, ki se zadeve loteva z drugega zornega kota. Namenjena je tako ljubiteljem kot krajinskim arhitektom, z njo pa je mogoče oblikovati vrt. Brezplačna različica je hudo omejena, v zbirki je namreč le malo rastlin, plačljiva pa omogoča veliko več. Vendar ni aplikacija tisto, kar vam želimo predstaviti, temveč prihodnost oblikovanja vrtov. Namreč možnost, da na fotografijo prostora dodajamo računalniško oblikovane rastline, morda celo v različnih dobah rastlin, obeta preprostejše delo krajinskih arhitektov.

Očala so, ni pa solidnih aplikacij, ki bi imele v bazi podatkov veliko rastlin, samodejno prilagajale mere rastlin in na koncu izdelale vrt v obliki navidezne resničnosti.

Pri navidezni resničnosti se popolnoma potopimo v umetne svetove. Skozi očala ne vidimo okolice, temveč računalniško generiran svet.

Pa tudi ljubiteljski vrtnarji se tega ne bi branili. Ti bi lahko vrt oblikovali na kraju samem, tako da bi nosili očala za dodano resničnost, skozi katera bi videli okolico, vanjo pa v realnem času »vstavljali« rastline. Sistem bi prilagodil mere rastlin, da bi bile videti tako velike, kot tudi dejansko bodo, takoj opozarjal na napake, denimo na rastline, ki ne smejo rasti druga poleg druge, na za izbrano rastlino neprimerne talne pogoje in podobno. Končni rezultat bi bil vrt v obliki navidezne resničnosti, ki bo omogočila lažje predstavo naročnika, kaj bo sploh dobil.