Kombinacija dejavnikov

Kdo najbolj privlači komarje?

G.G./STA
26. 8. 2017, 14.51
Posodobljeno: 26. 8. 2017, 14.51
Deli članek:

Komarji pri iskanju "svoje žrtve" uporabljajo voh in vid, ki jim omogočata, da pri človeku zaznajo izdihan ogljikov dioksid, premikanje, kontrast z ozadjem, telesno toploto in vonj znoja, je pojasnila mlada raziskovalka z Univerze na Primorskem Katja Kalan.

Profimedia
S krvjo se prehranjujejo samo samice komarjev

Komarje tako bolj privabijo večji ljudje kot manjši, saj oddajajo večje količine ogljikovega dioksida (CO2) in so vidnejši. Privlačnejše so jim tudi nosečnice, saj izdihujejo več CO2 kot ostali ljudje.

Prav tako pogosteje pikajo fizično bolj aktivne ljudi, saj jih privlačita vonj po znoju in višja telesna temperatura, in tiste, ki nosijo temnejša oblačila, saj so zaradi večjega kontrastna z ozadjem vidnejši.

Kdaj so komarji aktivni, je odvisno od vrste. "Invazivni komarji so večinoma aktivni v poletnem času, nekatere vrste so bolj aktivne spomladi, druge jeseni. Vse je odvisno od njihovega življenjskega kroga in na kaj je njihov razvoj vezan. Odvisno pa je tudi od tega, kdaj so aktivni njihovi gostitelji," je razložila Kalanova.

Vsi komarji pa so odvisni od vode, saj odlagajo svoja jajčeca na vodo, v bližino vode oziroma tja, kjer bo v bližnji prihodnosti voda. Zato je najboljši način odganjanja komarjev po besedah Kalanove skrb, da v okolici hiše ni stoječe vode.