REŠITELJICA NADLOG

Koristni triki z aluminijasto folijo: zavarujte kreditno kartico

Zoran Franc
27. 8. 2017, 18.00
Deli članek:

Tudi vi aluminijasto folijo uporabljate zgolj za zavijanje ostankov hrane? Uporabna je precej širše, kot si mislite. Z njo lahko osvetlite notranje robove omaric, odženete ptiče s sadnega drevja, zaščitite skorjo pite ...

Profimedia

Ta tanko stisnjena kovina, ki jo uporabljamo predvsem v gospodinjstvu, je vsestranska, a le redki pomislijo na to, da je uporabna še za kaj drugega. Odlikuje jo njena prožna in kovinska sestava, ki ji daje širok spekter uporabe.

Zavarujte kreditno kartico

Ste vedeli, da lahko tatovi skenirajo RFID kreditne kartice? Posledično z nje pridobijo določene informacije o vašem računu (to ne velja za kartice z magnetnim trakom). Zavijte kartico v košček aluminijaste folije in skener je ne bo mogel doseči.

Svetli notranji robovi omar

Ste tudi vi med tistimi, ki neprestano kaj iščejo v kuhinjskih omarah in predalnikih? Da ne govorimo o omarah za oblačila. Pogrešano stvar, ki se je skrila v temen kot, najdemo šele takrat, ko je že zdavnaj več ne potrebujemo. Rešite to težavo. Obložite notranje robove omaric in predalov z aluminijasto folijo in v vogalih se ne bo nikoli več nič izgubilo. Tudi čiščenje folije je preprosto, saj jo le obrišete z mokro krpo.

Hitro očistite žar

Ste izgubili oziroma založili ščetko za čiščenje žara? Pomagajte si z aluminijasto folijo. Kos folije zmečkajte v kepo in z njo podrgnite po umazani in zamaščeni mreži za žar ter preprosto odstranite zasušeno meso in maščobo. Če niste odstranili vsega, mrežo postavite za nekaj trenutkov nad ogenj, nato pa ponovno zdrgnite.

Zloščite srebrn jedilni pribor

Rja

Če želite odstraniti rjo s predmeta, tega najprej čez noč namočite v kokakolo. Naslednji dan ga zdrgnite z aluminijasto folijo in svetil se bo kot nov.

Brez skrbi, ne boste ga poškodovali. Med srebrom in aluminijasto folijo ob stiku steče kemijska reakcija. Umazanija se namreč s pribora prenese na aluminijasto folijo. Večji plastični zaboj obložite z aluminijasto folijo, vanj pa položite umazan srebrn pribor. Vse skupaj prelijte s štirimi decilitri pralne sode in štirimi litri vrele vode. Premešajte in pustite, da se pribor namaka dobrih 15 minut. Nato ga zloščite z mehko bombažno krpo. Podobno lahko naredite s srebrno posodo za kuhanje. Folija bo prišla prav tudi pri odstranjevanju madežev na robovih, ki se dotikajo kuhalne plošče.