Zanimivosti

Tesnobne sanje naj vam ne vzbujajo skrbi

snč
26. 8. 2017, 19.00
Deli članek:

Sanje z izrazito negativno vsebino se občasno pojavljajo vsakemu od nas in se po navadi nanašajo na tematiko, ki nam je še posebej pri srcu.

Profimedia
Sanje kažejo, kako se borite s svojimi čustvi in kako poskušate v vsem najti nek smisel. Občutek tesnobe v sanjah naznanja, da se ne čutite gospodarja svoje usode.

Zaradi takšnih sanj se, čeprav vzbudijo zoprn občutek tesnobe in so včasih prav dramatične v prikazovanju negativnih scenarijev, ni treba posebej vznemirjati. Pojavijo se preprosto zato, ker nas glede nečesa zelo skrbi.

Prvi in morda najpomembnejši nasvet, kako ravnati po takih sanjah, je, da se poskusite sprostiti, seveda potem ko ste poskrbeli za vse previdnostne in zdravorazumske varnostne ukrepe.

V številnih tesnobnih sanjah sodobnega človeka se težave zrcalijo v mehaničnih zapletih; sanje o vzvratno drvečih vozilih ali pokvarjenih aparatih so denimo dokaj pogoste. Ob njih občutimo nemoč, morda tudi bes in strah, vedno pa tudi nezmožnost narediti odrešilno potezo. Počutimo se ujete, na milost in nemilost prepuščene višji sili; ta v sanjah velikokrat prevzame podobo avtomobila. Tesnoba namreč izvira predvsem iz občutka, da nam ni dana svoboda krmarjenja svojega življenja, in vozila so primerna prispodoba za nezadovoljene temeljne potrebe.

Bolezni

Če se v sanjah pojavijo dejanski simptomi bolezni, ki govori o vaši tesnobi, ko pomislite nanjo, ali o dejanski izgubi ali smrti ljubljene osebe, se po navadi ljubezen in žalost pomešata z številnimi čustvenimi primesmi – strahom, krivdo, razočaranjem, občutkom zamere ... Čustva so premočna, da bi se jih dalo ločiti drugo od drugega, se nasloniti na čustvo ljubezni in spraviti vse drugo na vrhnjo polico omare kot odvečno prtljago.

Sanje vam namigujejo, da se pošteno zamislite nad tem, kako živite, čemu namenjate največ misli in kaj vse boste nesli (in kaj bi želeli nesti) s seboj v prihodnost. Poskušajte se zavestno otresti slabih čustev, ki vas preganjajo; takšna čustva so sicer popolnoma naravna in človeška, zaradi njih niste »slabi«, a ne smete se ujeti v past stalnega samoočitanja, sicer bodo spomini začeli izgubljati svojo vrednost. Vašega življenja še ni konec; naučite se preusmeriti svoje čustvovanje tako, da bo dediščina preteklega življenja pozitivno vplivala na kakovost sedanjega življenja, da si boste zaupali, se naslonili na svojo notranjo moč, ko si boste po svoje oblikovali jutrišnji dan.

Notranji svet

Tesnobno in mračno razpoloženje v sanjah ima resnobno sporočilo, a bistvo sanj je v opozorilu, da vam trenutni življenjski slog ne dopušča izraziti vsega, kar ste postali. V zadnjem času ste morda osebnostno precej dozoreli, vendar so spremembe še skrite pod gladino vidnega.

Negativno in mrakobno okolje predstavlja vaš zaprt, neprezračen notranji svet. Kaj res ni nikogar, s katerim bi lahko kritično predebatirali svoje misli, s katerim bi lahko poklepetali o svojih idejah, nikogar, ki bi mu lahko zaupali bojazni in želje?
S strahotnimi napovedmi sanje dajejo vtis pomembnosti in imajo pridih prerokbe, zato se jih včasih ustrašimo, še posebej če se ponavljajo. Vendar to ne pomeni, da se nam res z grozno naglico bliža apokalipsa. Jutranjo kavo pred sabo najbrž še lahko v miru spijete. Vsekakor pa ima prihodnost za vsakega od nas v rokavu svoje karte in očitno ste malo zaskrbljeni, katere vam bo usoda namenila v naslednjem krogu.