BLIŽA SE ŠOLA

Umazanija je dobra za otrokovo zdravje

zf
26. 8. 2017, 17.00
Deli članek:

Tako, še slab teden je ostalo do konca brezskrbnih poletnih počitnic, ki so otrokom in mladostnikom zagotovo minile, kot bi mignil. Da bo začetek čim manj stresen, življenje med šolskim letom pa čim bolj zdravo, upoštevajte naslednje nasvete.

Dreamstime
Otroci radi pijejo vodo, le ponuditi jim jo je treba in biti tudi pri tem dober zgled.

Ne bomo razpredali o novih dognanjih in ugotovitvah znanstvenikov, dovolj bo, če se držite nekaj osnovnih pravil, ki bodo nedvomno koristila tudi vam. Zato bodite predvsem dober zgled, po katerem se bo otrok ravnal.

Zdrava prehrana

Saj veste, čim manj sladkorja in umetnih sladil, čim več zelenjave in sadja (po možnosti surovega), čim manj industrijsko predelane in čim več ekološko pridelane hrane. Če se boste v družini vsaj okvirno držali teh pravil in se denimo dvakrat na teden pregrešili, bo to zdravju otroka in vašemu zdravju zagotovo škodilo manj, kot če boste čakali na dan D, ko naj bi se pa res začeli vsi v družini zdravo prehranjevati.

Veliko gibanja

Otroci obožujejo gibanje in so radi v naravi, največkrat so glavna ovira ravno preveč zaščitniški in zaskrbljeni starši, ki se jim zdi, da je zunaj prevroče, prehladno, premokro,

preveč vetrovno ali pretemno. Brez skrbi, ko bo otroku postalo neprijetno, bo sam potrkal na vrata in pribežal v varen dom. Ne pozabite, otroci niso iz morske pene, velikokrat so celo trpežnejši od vas.

Dovolj spanca

Če gre otrok spat med osmo in deveto uro zvečer, bo še vedno dobil pravi »odmerek mame in očeta« ter hkrati kakovostnega spanca. Za dober spanec pa ni dovolj le ustrezno število ur spanja, temveč tudi dobri spalni pogoji. Poskrbite, da bosta tako vzglavnik kot posteljnina iz stoodstotno naravnih materialov (volna, svila ali bombaž), starejšim šolarjem pa nikar ne dovolite, da zaspijo s slušalkami v ušesih ali z mobilnim telefonom ob vzglavju. Gre namreč za motilce spanja, spanec v teh razmerah ni tako trden, kot če bi zaspali v popolnem miru in tišini. Dogovorite se tudi o gledanju televizije pozno v noč.