Popolni sončni mrk

Turisti in domačini v pričakovanju, vreme pa ima svoje načrte

T.L.
21. 8. 2017, 10.43
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 10.57
Deli članek:

Vse zaradi popolnega sončnega mrka: tudi vrata nekaterih vladnih uradov se zapirajo prej. V Sloveniji popolni sončni mrk šele leta 2081.

Profimedia
Pomembna je lokacija, nekateri so si jo zagotovili že nekaj dni pred mrkom.

Vremenska napoved je danes še posebej pomembna za prebivalce ZDA. Prvič po 99 letih bodo namreč lahko opazovali popolni sončni mrk, pri čemer pa računajo, da jim bo pomagalo tudi vreme. Zvezni državi Oregon in Idaho naj bi imeli najbolj jasno nebo, najbolj neugodno vreme pa pričakujejo nad obalnim delom Južne Karoline, kjer naj bi nebo prekrivali oblaki z občasnimi nevihtami. 

Charleston v zvezni državi Južna Karolina bo zadnja "postaja" v ZDA, kjer bo opazen pojav. In nanj so pripravljeni. V mesto je pripotovalo veliko turistov, ki bi radi prisostvovali redkemu in spektakularnemu nebesnemu pojav, ko Luna za nekaj minut povsem zakrije Sonce.

Vladne pisarne bodo danes delale po urniku, ki je prilagojen popolnemu sončnemu mrku. Nekateri uradi bodo vrata zaprli prej, kot običajno, in tako preprečili, da bi se uslužbenci vozili domov v popolni temi. Na ulicah vseh mest, ki so se znašla na poti popolnega sončnega mrka, bo okrepljena prisotnost policije in reševalcev.  

Profimedia
Očala so nujna.

Domačini in gostje se v mestih, kjer bo mogoče pojav opazovati, zelo veselijo. Brandy, 38-letna mama treh otrok, ki živi v Charlestonu, pravi, da so z otroci že kupili očala in bodo dogodek spremljali na prostem, če bo le vreme to dopuščalo. "Trenutna napoved ni preveč obetajoča, ampak še vedno bomo doživeli pojav s temo,"pravi. 

Bosta imela v tretje srečo?

V Charleston sta te dni prišla tudi Britanca Nick Willder (59) in njegova žena Sarah Boylan (60). Dva tedna trajajoče popotovanje po ZDA sta načrtovala tako, da sta na dan mrka v Charlestonu. To bo njun tretji poskus, da bi uzrla popolni sončni mrk: v Angliji in na Kitajskem jima to ni uspelo, saj je dogodek pokvarilo deževje.

Popolni sončni mrk bodo uzrli prebivalci ZDA v pasu od Salema v Oregonu dodo Charlestona v Južni Karolini, medtem ko bo delni sončni mrk viden tudi na ozemlju Evrope.

Senca pojava bo merila 112 kilometrov. V idealnih pogojih sončni mrk lahko doseže premer 267 kilometrov. Pas se bo razprostiral preko dvanajstih ameriških zveznih držav, s hišnega praga pa ga bo lahko opazovalo okoli 150 milijonov ljudi, je za STA pojasnil predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna. Najdlje bo mrk viden na jugu zvezne države Illinois, in sicer kar dve minuti in 40 sekund.

V Sloveniji popolni sončni mrk šele leta 2081

Delni mrk bo mogoče opazovati tudi z evropskih tal, predvsem z juga Norveške, večjega dela Danske, Velike Britanije, osrednjega in zahodnega dela Francije, držav Beneluksa ter Španije in Portugalske. Po mnenju Žiberne je primerna lokacija za opazovanje v Evropi na jugozahodu Portugalske, kjer bo Luna prekrila petino Sonca.

Popolni sončni mrk lahko v Sloveniji pričakujemo šele 3. septembra 2081. Opazovati ga bo mogoče štiri minute in šest sekund, kar je dlje kot ob tokratnem dogodku v ZDA.