Vrtina?

Če Nasi ne bo uspelo, bo zazeval 40-kilometrski krater

J.P.
21. 8. 2017, 10.10
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 10.16
Deli članek:

Pod nacionalnim parkom Yellowstone počiva ognjenik nič kaj skromnih dimenzij, ki napaja vse tamkajšnje gejzirje in vrelce.

Profimedia
Gejzirji in vrelci sicer nudijo olajšanje, a ne v nedogled.

Izbruhne približno vsakih 600.000 let, od zadnjega izbruha pa je preteklo že kar nekaj vode.

Več let brez Sonca

Pri Nasi so zaskrbljeni. Kako tudi ne: če bi izbruhnil, bi prah in pepel iz njegovega nedrja za več let zasenčila Sonce, zahodni del Združenih držav Amerike pa bi bil bogatejši za 40-kilometrski krater. Zato iščejo način za preprečitev izbruha.

Profimedia
Najbolj znan gejzir je Old Faithfull ali 'Stari zanesljivi', ki izbruhne enkrat na 65 do 92 minut.

V ognjenikih, kakršen buči pod nacionalnim parkom Yellowstone, se kopiči vročina – ko ta doseže »vrelišče«, ognjenik izbruhne. Gejzirji in vrelci sicer nudijo olajšanje, a ne v nedogled.

Pod parkom je nakopičenih od 200 do 600 kubičnih kilometrov staljenih kamnin.

Ohlajanje

Nasini znanstveniki načrtujejo vrtino, skozi katero bi v ognjenik dovajali vodo in ga ohlajali. Če se bo izkazalo, da je čas na njihovi strani, bi lahko ognjenik razbremenili do te mere, da bi lahko dejansko preprečili izbruh. Tako ogreto vodo bi lahko služila kot vir geotermalne energije, iz katerega bi se lahko napajala širša regija Yellowstona.

Načrt je zaenkrat še dolgoročen. Da bi odvedli dovolj vročine, bi morali geotermalni generator poganjati več sto ali celo več tisoč let.