Zbudite se naspani

Rešitev za spanje je dihalna tehnika

snč
20. 8. 2017, 17.44
Deli članek:

Včasih se zgodi, da zvečer preprosto ne moremo zaspati. Pozno v noč se premetavamo po postelji …

Profimedia
Globok spanec je zlata vreden, zato se zanj izplača potruditi.

Potem ko nam po dolgih mukah končno uspe zaspati, se kmalu spet zbudimo in spet smo na začetku. Kalvarija pa se nadaljuje vse do jutra, ko vstanemo nenaspani, utrujeni in razdražljivi … 

Naravno

Vzrokov za nespečnost je več – od stresa, divjega tempa življenja, čustvenih dram in premalo telesne aktivnosti pa do prevelikih količin kofeina (ali drugih stimulansov) in prepozne večerje.

Če med izvajanjem vaje dobite občutek lahke glave, naj vas ne skrbi, saj je to normalno.

Nespečnost vpliva tudi na kvaliteto življenja in na dolgi rok lahko vodi do najrazličnejših (fizičnih ali psihičnih) zdravstvenih težav, zato nikoli ne škodi, če imamo v rokavu kakšnega asa za pomoč v boju z nespečnostjo. Obstaja namreč povsem naraven in neinvaziven način, ki nam pomaga, da se zazibamo v sen – dihalna tehnika 4-7-8.

Podrobneje nam jo je predstavil Sašo Drobnič, največji slovenski strokovnjak za sanjanje, ki tehniko 4-7-8 izvaja tudi sam in se je o njenih učinkih tako prepričal na lastni koži. 

Preprosto

Dihalna tehnika 4-7-8 je izjemno preprosta, naredite jo lahko kjerkoli in kadarkoli. Čeprav jo lahko izvajate v kateremkoli položaju (sede, stoje ali leže), Sašo priporoča, da jo za začetek izvajate sede in z vzravnano hrbtenico. Dokler je ne usvojite, jo izvajajte vsaj dvakrat dnevno, kasneje pa jo lahko uporabljate, kadar začutite tesnobo ali stres. Odlično se obnese tudi kot tehnika za sproščanje pred spanjem.

Kako izvesti tehniko 4-7-8

Ni pomembno, koliko časa porabite za vsak dih, pomembno je razmerje 4-7-8.

Udobno se namestite, meditacijo začnite z nekaj globokimi vdihi in izdihi.

Konico jezika prislonite ob zgornje sprednje zobe in glasno izdihnite skozi usta.

Zaprite usta in vdihnite skozi nos, pri tem štejte do 4.

Zadržite sapo in preštejte do 7.

Globoko izdihnite skozi usta, pri čemer štejte do 8.

Cikel 4-7-8 ponovite še trikrat (skupaj 4 vdihi in izdihi).

Dihalna tehnika 4-7-8 na naraven način pomiri živčni sistem. Ko jo začnete izvajati, deluje precej subtilno, s ponavljanjem in prakso pa postaja vedno močnejša. »Med izvajanjem lahko dobite občutek lahke glave, a brez skrbi – to je normalno in kmalu mine,« pojasni Sašo.