Nevarnost iz zraka

S sladkokislimi pastmi nad nadležne ose

zf
18. 8. 2017, 07.10
Deli članek:

V času piknikov in času zorenja plodov na sadnem drevju so ose in sršeni pogosta nadloga. Nevarni niso samo ljudem, temveč pogosto uničijo tudi pridelek, ki zaradi načetosti segnije.

Profimedia
Nevarnost na nas preži predvsem v sadovnjakih in v času piknikov.

Prve matice, ki iščejo svoje domovanje v bližini naših bivališč in vrtov, je dobro poloviti že spomladi. Tako bomo na vrtovih precej bolj mirno obirali in tudi kaj dobrega spekli.

V juliju in avgustu so ose in sršeni najbolj aktivni, saj njihove delavke pospešeno iščejo hrano, predvsem v obliki ogljikovih hidratov. Največ jih srečujemo v času piknikov in kosil na vrtovih in terasah, na zrelih plodovih, kot so jabolka, hruške, slive, grozdje ... V avgustu in septembru kolonije dosežejo svoj vrhunec, zato jih je v naši okolici in okolici sadnega drevja nekoliko več.

Koristni plenilci

Za človeka in naravo so te žuželke pomembni plenilci, zato ni smiselno brezglavo uničevati njihovih gnezd v naravi, saj lahko tako porušimo naravno ravnovesje. Tam, kjer so prisotne, ne boste imeli težav z drugimi žuželkami, na primer muhami. Odveč je strah, da sršeni lovijo čebele, kajti 90 odstotkov njihovega ulova predstavljajo muhe; čebelja hrana je izjema in čebele v naravi pogosto naredijo panj zraven gnezda sršenov, saj so ti zagotovilo, da bo panj varen.

Od grizenja poškodovani plodovi hitro začnejo gniti in privabljajo še več mrčesa. Na drevesa obesimo plastenke, v katere natočimo sladke pijače z dodanim kvasom ali pivom. 

Nevarni sostanovalci

Pogosto se ose in sršeni radi naseljujejo v dimnike, na podstrešja, v drvarnice, v strohnela drevesna debla in še kam. Strokovnjaki svetujejo, da se naučimo živeti v sožitju z njimi, saj bodo napadli le, če bodo ogroženi. Kljub vsemu pa lahko predstavljajo nevarnost za tiste, ki so alergični na njihove pike.  

Nastavite pasti

Nastavite naravno past iz sladkega soka in kisa.

Ose in sršene zatiramo takrat, ko se čezmerno namnožijo in postanejo moteči. Najbolje jim je nastaviti pasti v obliki posod, ki jih lahko izdelate iz odpadnih plastenk. V posode nalijte sladko tekočino in malo kisa. Obožujejo tudi sladke pijače, vendar so teh željne tudi čebele. Pomembno je, da odstranite tudi gnezdo. Pri odstranjevanju si pomagajte s pršili, ki so namenjena zatiranju os in sršenov – vsebujejo namreč prilagojen insekticid in njihov domet je daljši kot pri drugih pršilih.