Sanjska pokrajina

Kaj pa prizorišče?

snč
10. 8. 2017, 21.00
Deli članek:

Pokrajina iz naši sanj nam pomaga prepoznati sanjske teme in v njih identificirati tiste iz resničnega življenja ali pa z njimi vsaj potegniti vzporednice.

Profimedia
V sanjah imamo priložnost, da se zavemo svojega obnašanja v tem okolju.

Prav prizorišče je izhodišče za globoko in zadovoljujoče raziskovanje sanj.

Sanjsko okolje nam daje okvir za vrsto simboličnega potovanja, na katerega smo se napotili, pri tem pa je pomembna še dinamika obnašanja in počutja na tem prizorišču.

Neprijetno prizorišče izraža negotovost, izzove veliko bojazen ter postavi na laž samozavestno in odkritosrčno podobo, ki smo jo zgradili v dolgih letih. Poudarja naš ranljivejši in socialno manj sposoben del, ki za zunanjim leskom uglajenosti živi v nenehnem strahu. Sem spada tudi vprašanje ravnovesja, ki ga poskušamo vzdrževati med zasebnostjo in zaupnostjo.

Veliko razlik

Neskladno prizorišče kot vsako drugo odseva tudi naše družabno življenje. Lahko se znajdemo na zabavi, v baru ali hotelu, morda na plaži s prijatelji ali drugimi družinskimi člani. Ta znana prizorišča so lahko malce drugačna, bolj čudna, kot so v resnici. Te neskladnosti naj bi pritegnile našo pozornost. 

Če se vrnemo na neko mesto ali čas, ki pripada preteklosti, se to zgodi zato, ker nas čaka še »neopravljeno« delo, zaradi katerega v sedanjosti v podobnih okoliščinah vlačimo za sabo nerazrešeno travmo. 

profimedia
jadrnica

PRELET
Tisti, ki svoja čustva raje le površno preletijo, se znajdejo v čolnu, vodnemu elementu se pridruži še zrak, ki napihuje jadra.

Prizorišče s potovanja in prevozno sredstvo se nanašata na značilnost potovanja, na katerem smo na tej točki življenja. Morda moramo vzeti pot pod noge ali pa nam sanje sporočajo, da naše življenje poteka po ustaljenih tirnicah s predvidenimi postanki.
Včasih je lahko sanjsko okolje tako izrazit in močan del notranjega procesa, da se njegovo doživljanje nadaljuje v budnem stanju in izzove močan telesni odziv. Taka reakcija je povsem razumljiva, ko smo zaskrbljeni in vznemirjeni ter moramo sprejeti dejstvo, da ne moremo več po isti poti, ker nas je pripeljala na rob propada. Zato imamo občutek, da nimamo več kam naprej. Takšne sanje nas obiščejo v času krize ali takrat, ko nas čakajo neprijetne odločitve.

Simbolika

Osnovni elementi ogenj, voda, zrak in zemlja lahko v naše sanje vnašajo jasna simbolična sporočila. Puščavski ogenj opisuje povsem drugačno stanje obstoja kot toplo ognjišče. 

Voda simbolizira čustva in občutke, zato tudi veliko vode pove veliko. Bazen, zajezitev ali kanal se nanašajo na občutke, ki jih vzbuja umetna gradnja, nekaj, kar smo zgradili sami ali je bilo za nas umetno ustvarjeno. Ljudje, ki se bojijo svojih čustev, se lahko borijo tudi z vodo, v sanjah in v resnici se je izogibajo, če se le da.

Zračne sanje vključujejo letenje v kakršnikoli letalni napravi ali tiste čudovite trenutke, ko se nenadoma zavemo, da lahko letimo brez tuje pomoči. Sposobnost dvigovanja nad stvari ima svojo vrednost, kajti človek dobi drugačen, širši pogled na dogajanje, vendar se mora vsak izmed nas prej ali slej spustiti na zemljo. Tako so sanje s padanjem pogosto eden od načinov, kako to doseči.
Zemeljske sanje lahko pomenijo, da stojimo z nogami trdno na tleh, da imamo stik z okoljem in telesom ter da vemo, kje je naše mesto. Pri zračnem tipu preveč zemlje vzbuja občutek dušenja, spet drugi se ustavijo, ker imajo preveč »težke« noge ali pa se jim zdi, da so obtičali.