Plavanje

Ne silite otroka v vodo, če se boji

ud
30. 7. 2017, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ljudje nismo rojeni plavalci, zato morajo otroci, ki se odločijo, da bodo v plavanju tekmovali, v stalnem nadgrajevanju tehnike in fizične moči garati čez vse meje.

Profimedia
Poskrbite, da otrok ne bo imel slabe izkušnje, saj se ta lahko prenese v odraslost.

Zgodba pa je povsem drugačna, če je naš cilj, da otrok vodo in plavanje vzljubi oziroma da se nauči plavati do te mere, da bo v vodi in ob njej varen, da bo zadovoljen s še eno pridobljeno gibalno veščino in da se bo sčasoma z veseljem potopil po kakšno školjko. A kako začeti?

Otroka spoznajmo z vodo

Med kopanjem otroka povabite, da se malce potopi pod vodo, ali pa vanj pihnite mehurčke z dlani.

Starši igramo ključno vlogo pri prilagajanju otroka na vodo. Že pri dojenčku moramo poskrbeti, da ga vode ne bo strah. Prvi stik z vodo mora biti prijeten, voda naj bo primerno topla in okolica primerno ogreta. Na morju ga z vodo lahko začnemo spoznavati igraje, igramo se denimo »dan in noč«, ko se mora otrok zmočiti, ali »dežuje«, ko otroka malo poškropimo z vodo, koristi tudi igranje s peskom na obali, tik ob morju, iskanje školjk ... Začnemo pa lahko kar v domači kadi, kjer otroku previdno zmočimo obrazek.

Profimedia
Otrok naj bo ob in v vodi pod stalnim nadzorom staršev oziroma odrasle osebe.

S kakšnimi pripomočki začeti?

Položaj rakete: otrokovo telo naj bo popolnoma zravnano, roke pa naj iztegne nad glavo, tako da eno dlan položi na drugo. Tako naj se odrine od roba bazena. 

Ko otrok vodo spozna in vzljubi, pa je že pravi čas, da se nauči gledati pod vodo brez očal. Če ima dolge lase, mu jih skrijte pod plavalno kapico. Otroku tudi pokažite, da lahko v vodo brez težav izdihne in tako prepreči, da bi mu med plavanjem prišla v usta in nos. Nekateri otroci ne marajo potapljanja, a je tudi pri njih strah mogoče odpraviti s kakšnim lepim kamenčkom ali pa kar igračo, ki jo z utežjo ali peskom potopite na dno bazena ali morja v plitvini.

Drsenje pred zaveslajem

Tudi prvi zaveslaji naj bodo kar najmanj prisiljeni, vse naj poteka v obliki zabave. Za učenje plavanja so še najmanj zaželeni rokavčki in obroč. Lege, ki omogoča idealne zaveslaje, se bo otrok naučil s plavalno plavutjo, plavalnim črvom in plavalnimi deskami, kar običajno uporabljajo tudi vaditelji na tečajih.