Z vrta v kozarce

Da bodo poletni okusi z vami tudi v mrzli zimi

zf
30. 7. 2017, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Domače vrtnine nas ta čas bogato obdarujejo s svojimi plodovi. Zato pripravite tudi okusno in zdravo ozimnico, ki vas bo vse leto oskrbovala z vitamini in okusi letošnjega poletja.

Dreamstime
Ustvarite izvirne in okusne kombinacije poletnih dobrot za čez zimo.

Številna poletna zelenjava bo – primerno pripravljena in shranjena v dobro zaprtih kozarcih – okusna še veliko mesecev. Marsikdaj nam bo popestrila zimski jedilnik ali nas rešila iz zadrege, ko bomo dobili nenapovedane goste. Pripravite jo tudi vi.

VLOŽENE PEČENE PAPRIKE

Zadostujejo navadni kozarci s pokrovčki na navoj. Prej jih sterilizirajte v pečici. Nič ni narobe s kozarci, v katerih so bile marmelada ali kisle kumarice.

Sestavine: 3 kg podolgovatih rdečih paprik, 2 stroka česna, žlica popra v zrnju, žlica soli, 2 žlici sladkorja, 5 dl kisa

Priprava: Paprike zložimo v pekač in jih v pečici pečemo toliko časa, da kožica dobi večje črne

madeže. Pekač pokrijemo s folijo in pustimo, da se paprike ohladijo, nato jih zlahka olupimo ter odstranimo peclje in semena. V posodi zavremo dva litra vode s soljo, sladkorjem in kisom. Pečene paprike, rezine česna in poper zložimo v kozarce, zalijemo z zavretkom in kozarce takoj zapremo. Nato jih damo v pekač in jih v pečici, ogreti na 150 stopinj, pasteriziramo 30 minut.

VLOŽENI KISLO-SLADKI FIŽOL S KORENJEM

Kadar recepti za vlaganje zahtevajo olje, uporabite olivno. Vsebuje veliko vitamina E, prav tako je naravno sredstvo proti oksidaciji. Poskrbi za odlično aromo.

Sestavine: 1 kg korenja, 500 g rumenega in 500 g zelenega nizkega fižola, žlica soli, 7,5 dl vinskega kisa, 500 g sladkorja, 2 cimetovi paličici, žlička klinčkov, 4 rezine ingverja, žlička zrnc belega popra

Priprava: Korenje ostrgamo ali olupimo in narežemo na tri milimetre debele koleščke. Fižol očistimo in narežemo na koščke. V veliki posodi zavremo pet litrov vode, dodamo sol in v njej zelenjavo v manjših količinah postopoma kuhamo po tri minute. Blanširano zelenjavo s penovko poberemo iz vode, jo damo v cedilo, speremo s hladno vodo in dobro odcedimo.

Kombinirajte belo vino in kis in ustvarite prevretek, v katerem boste lahko dolgo hranili sezonsko zelenjavo. Ne bo je namreč ohranjala le kislina, temveč tudi alkohol.

Vodo od kuhanja odlijemo, v posodo nalijemo kis, dodamo sladkor in vse začimbe ter zavremo. V zavretku blanširano zelenjavo postopoma kuhamo po 15 minut. Kuhano zelenjavo s penovko poberemo iz zavretka, jo odcedimo in razdelimo v kozarce. Sladko-kisli zavretek precedimo in vrelega nalijemo v kozarce z zelenjavo ter jih takoj zapremo.