Mobilna verzija
06:33 22. september 2017

FOTO: Princ William z družino začel evropsko turnejo

M.K./STA Varšava
0 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

Britanski princ William je danes s soprogo vojvodinjo Kate, princem Georgeom in princeso Charlotte prispel v Varšavo na petdnevno evropsko turnejo.

princ William, evropska turneja, Poljska

Foto: Profimedia

Zaključili jo bodo v Nemčiji. Britanski kraljevi par je danes v predsedniški palači sprejel poljski predsednik Andrzej Duda s soprogo Agato Kornhauser-Duda.

princ George in princesa Charlotte, obisk Poljska

Štiriletni George in dveletna Charlotte sta radovedno gledala skozi okno letala, ko so pristali na letališču v Varšavi. Kot so sporočili iz Kensingtonske palače, se bosta najmlajša člana kraljeve družine ta teden udeležila kar nekaj dogodkov, piše britanski BBC.

princ William, evropska turneja, Poljska

To je že drugi uradni obisk v tujini za mladega princa in princeso. Lani sta se namreč udeležila obiska v Kanadi.

Na ulicah poljske prestolnice so se danes kljub slabemu vremenu zbrali številni oboževalci kraljeve družine, ki so spremljali prihod v predsedniško palačo.

Obisk sicer ni uradno vezan na diplomatske odnose med Veliko Britanijo in Evropsko unijo, vendar so ga britanski mediji poimenovali "brexit diplomatska turneja". Britansko odločitev o izstopu iz EU so namreč budno spremljali tudi na Poljskem, saj skoraj milijon Poljakov živi na Otoku.

princ William, evropska turneja, Poljska

William in Kate imata za petdnevno diplomatsko turnejo načrtovanih kar nekaj aktivnosti, bolj ali manj povezanih z zgodovino. S poljskim predsednikom in soprogo si bodo ogledali muzej Varšavske vstaje in nekdanje koncentracijsko taborišče Stutthof v bližini Gdanska.

V Gdansku si bosta ogledala še ladjedelnico, rojstni kraj poljskega gibanja Solidarnost, ki je igralo pomembno vlogo v zrušitvi komunističnega režima.

Kate Middleton, vojvodinja cambriška, obisk Poljska

Družina bo v sredo zvečer odpotovala v Nemčijo, kjer jih pričakujejo v Berlinu, Heidelbergu in Hamburgu.

V Berlinu jih bo sprejela nemška kanclerka Angela Merkel, obisk pa bodo nadaljevali z ogledom Brandenburških vrat ter berlinskega spomenika žrtvam holokavsta in muzeja.

princ William, evropska turneja, Poljska

Princ William bo v počastitev rojstnega dneva kraljice Elizabete II. v Varšavi in Berlinu organiziral slavnostni sprejem za izbrane goste.

Vaš prispevek