Zunajzemeljska inteligenca?

Odkrili skrivnostne signale iz smeri pritlikave zvezde

S.R.
17. 7. 2017, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Astronomi so odkrili nenavadne radijske signale, ki prihajajo iz smeri majhne zvezde, od Zemlje oddaljene približno 11 svetlobnih let.

Profimedia
Veliki radijski teleskop v Portoriku je bil zgrajen v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Skrivnostne signale so zaznali z velikim radijskim teleskopom na observatoriju Arecibo, zgrajenem v vrtači v Portoriku. Vse kaže, da prihajajo iz smeri pritlikave zvezde Ross 128, ki je približno 2800 krat temnejša od Sonca. Astrologi zaenkrat še ne vedo, ali okoli nje kroži tudi kakšen planet. Astrobiolog Abel Mendez iz Areciba pravi, da so ta radijski signal v skoraj rednih časovnih presledkih prestregli med približno 10 minutnim opazovanjem te pritlikavke. Dodal je, da je zelo malo verjetno, da bi te signale proizvedla zunajzemeljska inteligenca, vendar da tega ne morejo izključiti.

S signali so seznanili tudi nepridobitno organizacijo SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), ki se je z iskanjem zunajzemeljske inteligence začela ukvarjati že v 60 letih prejšnjega stoletja.

Človek, zvezda ali kaj drugega?

Mendez in njegova ekipa so zvezdo in njeno okolico ponovno začeli opazovati 16. julija, pri čemer pravijo, da jim v okviru nadaljnjih opazovanj skrivnosti najverjetneje ne bo uspelo rešiti, v kolikor gre za zelo redek dogodek.

Čeprav je observatorij Arecibo znan predvsem po tem, da išče morebitne zunajzemeljske radijske signale, je zelo koristen tudi za »opazovanje« tako oddaljenih galaksij kot bližnjih asteroidov. Mendez se zato bolj nagiba k tezi, da ima signal povsem človeški izvor, da gre morda le za satelit, ki je nekaj tisoč kilometrov nad Zemljo presekal »vidno« linijo teleskopa. »Teleskop ima dovolj široko vidno polje, zato obstaja možnost, da signali ne prihajajo od zvezde, temveč nekega drugega predmeta v vidni liniji,« pravi, čeprav je 12 julija na svojem blogu zapisal, da so signali »zelo nenavadni« in da do zdaj pri satelitih še niso opazili česa podobnega.

Signali bi lahko bili tudi posledica sončevega oziroma »zvezdnega« blišča. Ti sunki energije potujejo s svetlobno hitrostjo in oddajajo močne radijske valove, ki lahko povzročijo motnje v delovanju satelitov ali komunikacijskih sistemov na Zemlji.

Da je s signali seznanjen SETI, je potrdil priznani astronom Seth Shostak. Omenil je, da bodo njihov obstoj morda preverili tudi s pomočjo sistema ATA (Allen Telescope Array) v Kaliforniji, ki vključuje kar 42 radijskih anten. »Obstaja veliko možnosti, da gre zgolj za "zemeljsko" motnjo. Dejansko je bilo do zdaj vedno tako,« pravi.