Zanimivosti

Takole se bo dom razširil

Oglasno sporočilo
31. 7. 2017, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bolj ko sem prenašala zaprašene škatle iz mansarde v klet več prostora je naenkrat pridobival kotiček na vrhu hiše.

Mansarda je postajala vse večja in večja in na koncu sem ugotovila, da naša podeželjska hiška sploh ni tako majhna!

Čira čara – dve otroški sobi

Stopnice do mansarde smo imeli že izdelane, zato to ni predstavljalo dodatnega stroška. Ko je bila naenkrat mansarda prazna, pa sem šele videla, koliko je zares stojne površine in kako zelo veliki bosta otroški sobici.

Kaj pa dnevna svetloba?!

Najbrž s(t)e se vsi, ki ste že kdaj prenavljali mansardo, spraševali enake stvari kot sem se jih začela sama: vse lepo in prav, toda ali bosta otroka imela dovolj svetlobe v svojih sobah? Kaj je najbolje narediti v takem primeru? Ko sem situacijo predstavlja našemu dedku, je ves pameten dejal: »Pol strehe boste podrli, spremenili, naredili frčade ...« O joj, kar stisnilo me je pri srcu, kakšna streha? To je zagotovo projekt, ki zahteva tisoče in tisoče evrov.

A res ni nobene druge rešitve?

Dejstvo je, da so imela strešna okna v času, ko so hiše gradili naši starši, negativni prizvok. Okna so bila poznana po tem, da so pogosto prepuščala vse možne vremenske pogoje in zato imajo naši starši tako negativno mnenje o njih. Toda ker gredo časi naprej, so se razvili tudi materiali, način dela, gradnje in – STREŠNA OKNA!

Lov za dobrimi rešitvami

Šele s prazno mansardo sem dobila predstavo, kako naj bi prostor približno izgledal. Ko sem brskala po spletu in katalogih, sem se zaljubila v fotografije lepih mansard in se ob novi inspiraciji odločila, da si želim res svetel in prijeten prostor za svoje otroke. Ampak tista panoramska okna ne izgledajo poceni, zato še vedno kolebam med klasičnimi strešnimi okni - frčadami in panoramskimi okni, poleg tega pa imam pomisleke tudi glede toplotne izolativnosti mansarde.

Sledilo je »razsvetljenje«

Najbolje bo, da za nasvet vprašam strokovnjake. In nisem izgubljala časa, ampak sem odšla naravnost v salon in povedala, kakšna je situacija. Povedala sem svoje strahove in želje, kaj je najbolj pomembno in kakšna mora biti moja mansarda na koncu. Glede na to, da sem imela tisoč vprašanj, sem bila prepričana, da se bo ustavilo pri petem in bom s sklonjeno glavo odšla. Pa se ni. Prijazni strokovnjaki so me začeli poučevati o tehnologiji strešnih oken in postalo mi je jasno, da sem do sedaj o tem vedela premalo...

... SE NADALJUJE!