UČENJE

Za dober spomin pijte veliko vode

ud
16. 7. 2017, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Možgani so resnično neverjetni. Poleg vseh funkcij, ki jih opravljajo, skrbijo tudi za to, da nam pomembne informacije, dogodki in seveda osebe ne uidejo iz glave, kot radi rečemo.

Profimedia
Spomin boste najlažje utrdili z branjem knjig in reševanjem križank.

Govorimo seveda o spominu, ki ima ključno vlogo tudi pri učenju.

Kako deluje spomin?

Preproste vaje
Utrdite svoj spomin s pisanjem različnih seznamov, z gledanjem starih fotografij in videoposnetkov, ponavljanjem novih dejstev in z družabnostjo.

V naših možganih se ločeno shranjuje vse, kar vidimo, slišimo, vohamo in čutimo. Za tvorjenje spomina je zato odgovornih več delov oziroma območij možganov, med katerimi so najpomembnejši hipokampus, amigdala in možganska skorja. Če nas neka stvar pritegne, si jo bomo (lažje) zapomnili. Stvari, ki nas ne pritegnejo, zaznamo le bežno in si jih dolgoročno ne zapomnimo. Da si bodo možgani lažje zapomnili informacije, poskrbite zanje.

Nahranite možgane

Uživajte orehe, semena, avokado, polnozrnata živila ter veliko sadja in zelenjave. Posezite tudi po zdravih, torej nenasičenih maščobah. Med njimi so zelo pomembne maščobne kisline omega-3, ki jih boste našli v ribah, kot so losos, skuša in tuna.

Veliko pijte

Pomanjkanja tekočine ne boste občutili le v grlu, ampak vas bodo na dehidracijo spomnili tudi znaki, kot so utrujenost, glavobol, slabša koncentracija in slabši spomin. Popijte vsaj osem kozarcev vode na dan, da zadostite potrebi po tekočini.

Profimedia
Vsak dan se naučite česa novega.

Ne pozabite na vitamine

Še posebej pozimi, ko je naša hrana enoličnejša, nam pogosto primanjkuje vitaminov in mineralov, ki so ključni za naše zdravje, počutje in možgane. Zato je pametno poseči po prehranskih dodatkih. Možganske funkcije bodo izboljšali folna kislina, vitamini skupine B in izvlečki ginka.

Prevetrite možgane

Rekreacija ne koristi le vašemu telesu, ampak tudi možganom, zato se vsak dan gibajte vsaj 30 minut, da preznojite telo in zbistrite misli.

Razgibajte male sive celice

Možgani potrebujejo spodbudo. Rešujte križanke, uganke, miselne igre in veliko berite.