Skrivnostno

Skoraj so ga že odpisali, zdaj pa … Še enkrat več deveti planet

R. T.
13. 7. 2017, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Še prejšnji mesec je kazalo, da izmuzljivi deveti planet le ne obstaja, potem ko je analiza štirih let opazovanj odkrila »pristranskost« v podatkih, ki so nakazovali, da pa morda le je.

Profimedia
Ilustracija devetega planeta

Nova raziskava je ta upanja obudila – upanja, da znotraj Osončja domuje deveti planet.

Profimedia
Masa Devetega planeta je bila ocenjena na desetkratnik mase Zemlje, premer na dva- do štirikratnik Zemlje z obhodnim časom 15.000 let.

Nenavadne orbite

Astronomi v Španiji so z uporabo nove metode odkrili, da neko skrivnostno telo tam daleč stran (razdalja je primerljiva s 300-kratnikom razdalje, ki zeva med Zemljo in Soncem) vpliva na orbite čezneptunskih teles. Te so si namreč neobičajno podobne.

Prejšnji mesec so postali znani rezultati podrobnega opazovanja osmih zaplat neba – odkritih je bilo več kot 800 čezneptunskih teles. Umanjkali pa so dokazi o podobnih tirnicah. Španci pa so se tokrat osredotočili na tako imenovana ekstremna čezneptunska telesa, ki so tako oddaljena, da ne prečkajo Neptunove tirnice. Astronomi so izmerili razdaljo med dvema točkama, na katerih prečkajo mejo Osončja, in Soncem. Na podlagi teh izračunov so sklenili, da more na obronkih Osončja ždeti planet, saj so ugotovili, da te točke niso enakomerno porazdeljene, kot bi morale biti, če jim na poti ne bi ležalo nekaj, česar se izogibajo.

Domnevno devetega planeta.