Zanimivosti

Kovček raje stehtajte doma, na letališču bo prepozno

Zoran Franc
10. 7. 2017, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Počitnice z letalom že dolgo niso več prestiž, danes so dostopne že skoraj vsakomur. Velikokrat pa so celo cenejše, kot če bi se odpravili na dopust k južnim sosedom.

Profimedia
Pravočasno se pripravite.

Čeprav je potovanje z letalom postalo skorajda nekaj vsakdanjega, pa se mnogi z njim še niste odpravili na dopust. Zato smo za vas, pa tudi za tiste, ki ste se na dopustovanje že odpravili z letalom, pripravili napotke, ki vam bodo prišli prav.

100 mililitrov je največja dovoljena količina tekočine, ki jo lahko spravite v osebno prtljago.

Omejitev pri prtljagi

Potovanje z letalom se od drugih potovanj najbolj razlikuje po tem, da je teža prtljage omejena. Če ste eni izmed tistih, ki vzamejo dodatno majico ali dve za vsak primer in po možnosti še kak par čevljev, boste lahko imeli zaradi tega kar nekaj težav. Če boste presegli dovoljeno težo prtljage, vas namreč čaka doplačilo. Zato poskrbite, da bo izbor prtljage skrben in premišljen. Med osebno prtljago ni dovoljeno imeti nekaterih nevarnih predmetov, zato jih spakirajte v kovček, nanje pa opozorite tudi pri oddaji kovčka.

Preden se odpravite na pot, stehtajte prtljago.

Potovalni dokumenti

Preverite veljavnost svojega osebnega dokumenta oziroma potnega lista, in če je treba, uredite turistični vizum. Potovalne dokumente, potrdila o rezervacijah in druge pomembne dopise spravite v nahrbtnik, ki ga boste imeli pri roki. Za vsak primer naredite tudi fotokopije in fotografije ter jih shranite na svoj elektronski račun in na telefon. Na letališčih so zaradi zagotavljanja varnosti pogostejši pregledi in preverjanja dokumentov.

Profimedia
Pozanimajte se, ali za državo, kamor potujete, potrebujete vizum.

Otroci na letalu

Če prvič potujete z otroki ali pa imate morda vi kakšne posebne potrebe, o tem predhodno obvestite letalsko družbo. Najbolje se je dogovoriti že ob nakupu vozovnic in preveriti, kako bodo poskrbeli za vas (na primer če ste vegetarijanec, imate alergijo na določeno hrano, slabo prenašate letenje).

Pri majhnih otrocih je režim malo drugačen, zato je dobro, da ste o tem obveščeni, pomagali vam bodo tudi pri vkrcavanju in med samim letom. Ne pozabite, da v kabino zaradi varnosti in predpisov ne smete vzeti ostrih predmetov, vnetljivih tekočin in tekočin v embalaži za več kot 100 militrov, saj vam jih bodo med varnostnim pregledom odvzeli.

Profimedia
Toaletna torba

SUPER 5

OSEBNI DOKUMENTI Med osebno prtljago, ki jo boste vzeli v kabino, naj bodo vsi dokumenti, ki jih potrebujete za potovanje, mobilni telefon in denar tudi v krajevni valuti.

OBLAČILA Posebej če let traja dolgo, naj v vašem nahrbtniku ne manjkajo kakšna rezervna majica, hlače, nogavice in komplet spodnjega perila. Poskrbite, da se boste počutili udobno.

HIGIENA Ne pozabite, tekočine ne smejo preseči prostornine 100 mililitrov, zato spravite v pribor za osebno higieno majhne tube krem za telo in zobe. Ne pozabite na zobno ščetko. Ščipalnik za nohte pa sodi v kovček.

ZAPOSLITEV Kljub temu da se letenja zelo veselite, pa se na letalu lahko kaj hitro začnete dolgočasiti. Zato naj bodo med obvezno prtljago tudi kakšna knjiga, križanke ali revija.

BLAZINA Na daljših letih vam bodo prijazne stevardese prinesle blazine, na krajših boste zanje morali poskrbeti sami. Najboljše so blazine, napolnjene z mikrozrni.